2024.04.25, Csütörtök
November végére elkészül az esztergomi vasútvonal villamosítása
(fotó: infoesztergom.hu)

November végére elkészül az esztergomi vasútvonal villamosítása

NIF Zrt.

2017.03.28. 08:33 - Hegedűs Gergely

A felsővezetéképítés és a pályaépítés munkálatai is a terv szerint haladnak, Újpest és Angyalföld között elkészült az új második vágány.

Hirdetés

Ütemterv szerint halad a Rákosrendező és Esztergom közötti vasútvonal villamosítása és a kapcsolódó építési munkálatok – áll a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleményében.

A 2016 nyarán indult beruházás első szakaszában Rákosrendező és Angyalföld között, valamint Pilisvörösvár állomáson és onnan egészen az őrhegyi kitérőig befejezték felsővezetéktartó oszlopok állítását. A vonalon a felsővezeték építés munkálatait 2017-ben folyamatosan végzi a kivitelező Strabag Vasútépítő Kft. vezette konzorcium.

A terv szerint november végére lesz feszültség alá helyezhető a teljes, 52 km-es vonal, és válik alkalmassá a villamos vontatásra.


Ezeken a helyszíneken zajlik a pályaépítés

Jó ütemben haladnak a pályaépítési munkálatok is:

  • Angyalföld állomáson a vágány és peronépítés van folyamatban;
  • Klotildligeten egyelőre terület előkészítési munkálatok zajlanak: cserje- és bozótírtást végeznek;
  • Dorog állomáson befejezték a tehervonati vágányok bontási munkálatait azon a területen, ahol majd kialakítják az új autóbusz-pályaudvar helyét;
  • Újpest megállóhelyen a félperon elkészült;
  • Angyalföld és Újpest között pedig megépült az új második vágány. A forgalom a 2017. decemberi menetrend váltáskor indulhat meg a második vágányon.


Beindult az esztergomi és az angyalföldi projekt

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, Esztergom állomáson megkezdődött az intermodális csomópont kiépítése. Már zajlik az állomásépület bontása, átépítése; folyamatban van a tehervonati fogadóvágányok és állomási vágányok kiépítése; akárcsak a buszpályaudvar és az üzemi út előkészítő munkálatai és földmunkái. A gázvezeték és a távhővezeték közműkiváltása már megtörtént.

Angyalföld állomáson épül az új peronhoz csatlakozó Béke úti gyalogos aluljáró is, amely 2 db lift kiépítését is tartalmazza. A beruházáshoz kapcsolódóan külön szerződés keretében a Béke úton új villamos megállóhely létesül, mely közvetlen kapcsolatot teremt a vasút és a 14-es villamos között. Az A-Híd Zrt. által májustól decemberig kivitelezendő projektről ebben a cikkünkben számoltunk be.

StrabagA-Híd Zrt.Mi épül?vasútfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés