2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Nyáron indul az új békásmegyeri piac építése

Nyáron indul az új békásmegyeri piac építése

mti, magyarepitok.hu

2017.03.06. 13:42 - Hegedűs Gergely

A közel ötmilliárdos beruházás mellett öt közpark is megújul Óbudán, melynek az olimpiára szánt két sportfejlesztéséből csak egy valósul meg.

Hirdetés

A békásmegyeri piac 4,8 milliárd forintos fejlesztéséről és a III. kerület további terveiről tartottak sajtóbeszélgetést Óbuda vezetői.

Puskás Péter, a kerület alpolgármestere a leromlott állapotú békásmegyeri piacról adott tájékoztatást. Szavaiból kiderült, a közbeszerzési pályázatot a következő hetekben írják ki, az építkezés 2017 nyarától várhatóan 2019 nyaráig tart.

Ahogy azt korábban is megírtuk, a 10 ezer négyzetméteren megvalósuló létesítményben összesen 109 üzletnek jut majd hely. Az őstermelői piac mellett helyet kapnak más jellegű kiskereskedelmi és szolgáltató vállalkozások is. Puskás Péter elmondta, a jelenlegi pavilonokat teljesen le kell bontani és rehabilitálni. Szem előtt tartják, hogy a jelenlegi bérlőknek a legkisebb legyen a vesztesége, ezért ideiglenesen új pavilonokat építenek egy Pünkösfürdő utcai parkolóban, ott működhet tovább a piac az új elkészültéig. „Nemcsak a piaccsarnok újul meg, hanem új közösségi tér is létrejön” – fogalmazott a politikus. 


Összesen öt park újul meg

Bús Balázs polgármester tájékoztatójából kiderült, 30,5 milliárd forint Óbuda idei költségvetése, amiből számos fejlesztésre különítettek el önrészt. Értékelése szerint soha ilyen mértékű állami támogatást nem kapott a kerület. 

A politikus által kiemelt projektek:

  • 380 millió forint értékben kialakítják a Mészkő parkot;
  • további négy, közösségi tervezéssel megálmodott projektre pályáztak a főváros Tér-köz pályázatán: a Holdudvar park, a Derű utcai park, a '48-as emlékparknak szánt Lékai bíboros tér és a promenád részét képező a Krúdy sétány;
  • folytatják az egészségügyi és oktatás-nevelési intézmények felújítását és továbbra is finanszírozzák az önként vállalt oktatási feladatokat.
  • további cél a ciklus végére a teljes városrészre kiterjeszteni a térfigyelő kamerahálózatot.

 

A két olimpiai beruházás közül egy valósul meg

Bús Balázst kérdezték arról, mi lesz a tervezett óbudai fejlesztések sorsa a 2024-es olimpiai pályázat visszavonása után. Azt felelte, a Velodromról érvényes kormányhatározat rendelkezik és bíznak benne, hogy megépül, mert az egyebek mellett a Gázgyár kármentesítését is felgyorsíthatja. A mountainbike pálya azonban úgy tűnik, "elvérzik" - fogalmazott, hozzátéve, az ahhoz kapcsolódó fatelepítési programot saját forrásból megvalósítanák.


Több forgalomtechnikai átalakítás is lesz

Virág Benedek, az Óbudai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője a Flórián tér rendezéséről számolt be. Mint mondta, forgalomtechnikai és örökségvédelmi tanulmányt készítettek, májusban pedig kitelepüléseket tartanak, hogy megismerjék az emberek véleményét, elképzeléseit.

Ugyancsak számot adott arról, hogy idén - lakossági kezdeményezésre - forgalomcsillapító változtatások lesznek Csillaghegyen, s további területek közlekedését is felülvizsgálják.

közlekedésfejlesztésMi épül?Óbuda-Békásmegyersportberuházásokpiacok

Hírlevél

Hirdetés