2024.04.24, Szerda
Többfunkciós egészségház épül Rajkán
(illusztráció)

Többfunkciós egészségház épül Rajkán

MTI, kisalfold.hu

2017.03.06. 09:35 - Antal Zsófia

A magyar-osztrák-szlovák határon fekvő település éves költségvetésének csaknem felét erre a beruházásra szánja. Az orvosi rendelők és a gyógyszertár mellett a polgárőrök és a rendőrök is helyet kapnak az épületben.

Hirdetés

A rajkai önkormányzat 2010-ben határozta el, hogy a növekvő lakosságszám és az ezzel együtt járó feladatok korszerű ellátására egészségházat építenek. A háziorvos, a fogorvos rendelője, illetve a védőnői szolgálat például olyan leromlott állagú, és funkcionálisan sem megfelelő épületben működött, hogy nem lett volna kifizetődő felújítani őket – idézte fel Kiss Vince polgármester.

Ismertetése szerint egy önkormányzati ingatlant jelöltek ki az egészségház megépítésére a Kossuth és a Bajcsy-Zsilinszky utcák kereszteződésében. A tereprendezés és tervezés után, 2015-ben írták ki a közbeszerzést. Az eljárás először eredménytelen volt, a nem megfelelő árajánlatok miatt, a második körben egy budapesti cég nyerte el a tendert. A bruttó 355 millió forintba kerülő beruházáshoz Rajka 40 millió forint támogatást nyert az el nem adósodott települések pályázatán, emellett három éves törlesztési idővel 163 millió forint hitelt vettek fel, a fennmaradó részt pedig önerőből fizetik ki - részletezte Kiss Vince.

Ezen az önkormányzati telken épül fel az egészségház. (forrás: Google Maps)

Az építkezés most megkezdődött: az önkormányzat pénteken átadta a munkaterületet a kivitelezőnek, s várhatóan egy év alatt készül el az új egészségház. A községben évtizedek óta nem volt ekkora léptékű fejlesztés, Rajka éves költségvetése mintegy 800 millió forint, tehát az egészségház csaknem a felét teszi ki ennek. A földszintes házban lesz például az orvosi rendelő, a fogorvosi rendelő, a patika, de itt kapnak helyet a polgárőrök és a rendőrök is, a tetőtérben pedig kialakítanak hét szolgálati lakást.

A hármashatáron található településnek több mint háromezer állandó lakosa van, de ezen felül legalább 1700-an élnek még Rajkán, fele részben magyarok, fele részben pedig szlovákok.

Mi épül?egészségügyi fejlesztésRajka

Hírlevél

Hirdetés