2024.03.29, Péntek
Új tésztagyár épül Gyermelyen
(fotó: mti)

Új tésztagyár épül Gyermelyen

mti, magyarepitok.hu

2017.03.31. 12:14 - Hegedűs Gergely

A magyar tésztagyártó kapacitása kétszeresére nő a hétmilliárdos beruházással.

Hirdetés

A Gyermelyi Zrt. telephelyén letették az új tésztagyár alapkövét. A gyár évente 70 ezer tonna tésztát állíthat elő, ezzel a társaság megduplázhatja kapacitását, az áru nagy részét külföldön szeretnék értékesíteni. A fejlesztésnek köszönhetően a nagy múltú tésztagyártó cég dolgozóinak száma 20 fővel 520 munkavállalóra bővül.


Európa egyik leghatékonyabb gyára jön létre

Tóth Béla, a vállalat igazgatóságának elnöke elmondta, a tésztagyártás Gyermelyen 2016-ban évi 34 ezer tonnás termeléssel elérte a maximális kapacitását, ez indokolja a beruházást, ami a legmodernebb, automatizált technológiával történik. A most létrejövő tésztagyártó komplexum kapacitása meghaladja a teljes magyarországi tésztafogyasztás méretét és egy európai szinten is jelentős, a leghatékonyabbak közé tartozó tésztagyár jön létre 2018 elejére.

A meglévő gyár mellé épülő új üzem egy 11 600 raklap befogadására alkalmas automata magasraktárral is bővül, amely két hónap múlva már árut is fogad. A beruházással a meglévő raktárkapacitás megduplázódik, ugyanis az új raktárban a 8200 rakathelyből több mint 3000 duplaraklap tárolására is alkalmas lesz.  

Varga Mihály az alapkőletétel előtti sajtótájékoztatón elmondta, a 7,1 milliárd forintos beruházáshoz a vállalat 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap a nagyvállalati beruházási támogatási program keretében. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, a vállalat évtizedek óta sikeres integrációt működtet, amelynek keretében több mint 200 magyar búzatermelő partnernek nyújt kiszámítható együttműködést és biztos felvevőpiacot.

A tésztagyári fejlesztésen túl 2017-ben befejeződik egy további 2 milliárd forintos önerős beruházás is, egy új takarmánygyár kezdi meg működését. Az új takarmánygyár szolgálja ki a vállalatcsoportnál tartott 540 ezer tojótyúk táplálékigényét, és egyúttal megteremti a lehetőséget a tojástermelés későbbi növeléséhez.  


Öt év alatt 14 milliárdnyi beruházás

Az 1953-ban alapított, magyar tulajdonban levő Gyermelyi Zrt. legutóbb közel 21,5 milliárdos nettó árbevételt ért el, több mint 450 főt foglalkoztatat. A tésztagyártás mellett növénytermesztéssel, őrléssel és baromfitenyésztéssel is foglalkozó társaság az elmúlt öt évben összesen több mint 14 milliárd forintból beruházott, legutóbb a Szomoron felépített növénytermesztési központjáról adtunk hírt.

A Gyermelyi vállalatcsoport három korszerű tojófarmon évente 140 millió tojást termel, amelynek egyik felét héjas tojásként értékesíti, a másik felét pedig friss tojásként a tésztagyárban használja fel. A vállalat két malommal rendelkezik, évente 140 ezer tonna gabonát őröl meg, ezzel a magyar lisztpiac egyik meghatározó szereplője. A 8880 hektáron gazdálkodó növénytermesztő ágazat a vetőmag előállításától kezdve felöleli a teljes termesztési folyamatot.

Mi épül?üzemépítésélelmiszeriparGyermely

Hírlevél

Hirdetés