2024.03.28, Csütörtök
Befejeződhet hazánk egyik legnagyobb barokk templomának felújítása
kirandulastervezo.hu

Befejeződhet hazánk egyik legnagyobb barokk templomának felújítása

MTI

2017.04.12. 10:02 - Antal Zsófia

Szentgotthárd plébániatemploma a most megítélt kormánytámogatásból két év múlva készülhet el, emellett a térségben négy további, kisebb településen végeznek rekonstrukciót egyházi épületeken.

Hirdetés

A kormány 535 millió forinttal támogatja a szentgotthárdi Nagyboldogasszony-plébániatemplom felújítását. Erről szerdán tartottak sajtótájékoztatót Budapesten, ahol V. Németh Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: ebből a támogatásból befejeződhet Magyarország harmadik legnagyobb barokk templomának évek óta tartó, teljes körű felújítása.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a választókerület kisebb településeinek egyházi fejlesztéseiről elmondta, hogy a csipkereki templom kilencmillió, a táplánszentkereszti plébánia négymillió forint támogatást kap felújításra, a szentpéterfai vörös nagytemplom tornyának felújítására szintén négymillió forintot, az őrimagyarósdi evangélikus egyházközség gyülekezeti termének felújítására pedig 1,5 millió forintot ad a kormány.

 

A templom a szlovén közösség számára különösen fontos

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló arról beszélt, hogy a hivatalos statisztika szerint 2600, a közösség szerint 4000 tagú magyarországi szlovén kisebbség döntő többsége az osztrák-magyar-szlovén hármas határ térségében él. E közösség megmaradásának egyik legfontosabb eszköze az anyanyelvű hitélet, ezért a közösségnek is szívügye a szentgotthárdi katolikus templom, ahol minden hónapban tartanak szlovén nyelvű szentmisét.

 

A mennyezettől a mellékoltárokig még számos elem vár felújításra

Az 1779-ben felépült barokk stílusú ciszterci Nagyboldogasszony-plébániatemplom felújítása 2008-ban kezdődött meg. A folyamatban lévő munkálatokról szólva Kissné Köles Erika ismertette: jelenleg a karzat felújítása zajlik, ezzel májusra készülnek el. A most megítélt támogatásból megtörténhet a főhajó teljes körű felújítása, megújulnak a mennyezeti freskók, a templomban lévő szobrok és a gyóntatófolyosó bútorai.

Rimfel Ferenc plébános elmondta, hogy a rekonstrukciós munkálatok számításaik szerint még legalább két évig tartanak: megújulhat a négy barokk mellékoltár és a szószék, valamint a templombelsőben található 32 intarziaberakásos pad is.

Kitért arra is, hogy a templomhajó mennyezetén található az a híres - szintén restaurálásra váró - Dorfmeister-freskó, amely az 1664-es szentgotthárdi csatát örökíti meg. Érdekessége, hogy eredetileg Matthias Gussner festette meg a témát, ami később annyira megtetszett Dorfmeister Istvánnak, hogy ráfestette saját művét, így valójában egyedülálló módon két freskó van egymás fölött.

Mi épül?templomfelújításSzentgotthárd

Hírlevél

Hirdetés