2024.04.20, Szombat
Ezek a Békéscsabán tervezett legújabb fejlesztések
mapio.net

Ezek a Békéscsabán tervezett legújabb fejlesztések

MTI

2017.04.07. 10:02 - Antal Zsófia

Nyolcszázmillió forintból újítják fel az evangélikus templomokat, emellett három, csaknem 1,5 milliárd forint összköltségű pályázat beadásáról döntött csütörtökön a város közgyűlése.

Hirdetés

Több mint nyolcszázmillió forint állami támogatásból újul meg két evangélikus templom és két egyházi épület Békéscsabán az év végéig - mondta Kutyej Pál, a békéscsabai evangélikus egyházkerület igazgató-lelkésze csütörtökön.

A békési megyeszékhely belvárosi evangélikus nagytemplomát 1983-ban újították fel legutóbb, most az aljzatcserét, a szigetelést, a belső falak, a padok és a nyílászárók restaurálását végzik el. Lecserélik a teljes tetőszerkezetet, a külső kőborítást, restaurálják a homlokzatot, és ereszcsatornát is kap az épület. Emellett a hangosítást és a belső világítást is átalakítják. A felújításra a teljes összeg körülbelül kétharmada megy el.

A felújítás megtervezését kutatómunka előzte meg. A régi monda, miszerint egykor disznóbőrrel szigetelték a templomot, igaz lehet, a falakban ugyanis rengeteg fehérjét mutattak ki.

A belvárosi evangélikus kistemplom mellett lévő egykori magtár épületében fiataloknak alakítanak ki közösségi teret, ahol koncerteket, sportfoglalkozást tarthatnak, társasjátékokkal játszhatnak - mondta Kutyej Pál. A jaminai városrészben is felújítják az evangélikus templomot és a gyülekezeti házat. Kiírták a közbeszerzési pályázatot, a kivitelezést december 31-ig be kell fejezni.

 

Három pályázatot adtak be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban

Közülük a városi környezetvédelmi infrastruktúrafejlesztések elnevezésű pályázat keretében 350 millió forintból tíz utcában összesen hat kilométernyi csatornahosszon oldanák meg a csapadékvíz belterületi elvezetését.

A másik pályázat forrásaiból, 880 millió forintból hét óvoda és egy kollégium energetikai korszerűsítését és akadálymentesítését végeznék el.

Szintén pályázati pénzből újítanának fel három idősklubot és korszerűsítenék a nappali ellátást. Emellett fejlesztenének egy a pszichiátriai és szenvedélybetegek ellátását szolgáló klubot is. E célra 174 millió forintot igényelnek.

Egyik pályázat sem igényel saját forrást. A közgyűlés egyhangúlag fogadta el az előterjesztéseket.

Mi épül?templomfelújításTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)Békéscsaba

Hírlevél

Hirdetés