2024.03.29, Péntek
Közel 11 milliárdos üzemet épít a garázsból indult magyar cég
(kép: kormany.hu)

Közel 11 milliárdos üzemet épít a garázsból indult magyar cég

vg.hu

2017.04.27. 16:04 - Hegedűs Gergely

A 18 év alatt piacvezetővé vált papíripari cég az eddig importból beszerzett alapanyag magyarországi gyártását teremti meg a beruházással.

Hirdetés

4,5 milliárd forintos vissza nem térítendő összeggel támogatja a dunaföldvári papírgyári beruházást a Nemzetgazdasági Minisztérium. A megállapodásról a beruházó Vajda Papír Kft. alapító tulajdonosa számolt be a Világgazdaságnak. Vajda Attila elmondta, az összesen közel 11 milliárdos fejlesztésben egy új üzem létesül, amiben 30-35 ezer tonna alappapír gyártásával számol a higiéniai papírtermékeket gyártó és exportáló cég.


Az alapanyagot és a készterméket is ők gyártják

A megvalósuló papírgyártó gépsoron valamennyi higiéniai háztartási papíráru előállításához szükséges papír készül majd: toalettpapír, háztartási papírtörlő, papír zsebkendő, kozmetikai törlőkendő, valamint szalvéta gyártására is alkalmasak lesznek a termékek.

A projektben feldolgozó gépsor is létesül, ettől évi 10 ezer tonnányi, úgynevezett tekercses termék (toalettpapír, háztartási papírtörlő), azaz késztermék előállítását várják majd.

A dunaföldvári beruházás célja az eddig importból beszerzett alapanyag magyarországi gyártásának megteremtése, azaz import kiváltása. Az új egység fogja ellátni alapanyaggal a Vajda Papír Kft.-t is. A vállalatcsoport készáru-értékesítésének jelenleg 45 százaléka kerül exportpiacokra, a beruházás által az export mennyisége növelhető lesz majd.


A garázsüzemtől a lengyel és norvég leányvállalatig

Vajda Attila és felesége, Vajdáné Csata Szilvia a vállalkozást 1999-ben egy bérelt garázsban üzembe állított toalettpapír-gyártó géppel, egyetlen termékkel kezdte. Ebből nőtt ki a mára piacvezető papírgyártó.

A csoport belföldön és külföldön is terjeszkedik, 2013-ban előbb Lengyelországban, azután Norvégiában alapítottak leánycéget. Az Oslótól 60 kilométerre fekvő drammeni gyáregységben mintegy 1,33 milliárd forintos (4,3 millió euró) beruházást hajtottak végre 2014-ben. Magyarországon ugyanakkor 1,8 milliárd forintnyi beruházást végeztek el.

Az 50-50 százalékban tulajdonukban álló Vajda Papír 2015-ben 21 milliárd forint feletti forgalmat ért el, emellett 34 millió forint nyereséget mutatott ki.

Mi épül?üzemépítéspapíriparDunaföldvár

Hírlevél

Hirdetés