2024.03.19, Kedd
Turisztikai központ épül a Dunakanyar egyik legszebb pontján
(fotó: kisdunaujsag.hu)

Turisztikai központ épül a Dunakanyar egyik legszebb pontján

dunaipoly.hu

2017.04.26. 16:19 - Hegedűs Gergely

Többek közt kiállító tér, rendezvény- és konferenciaterem, és a Dunát formázó különleges tanösvény létesül Dömösön.

Hirdetés

Bemutatták a Dunakanyar Látogatóközpont terveit. A leendő komplexumról a beruházó Duna-Ipoly Nemzeti Park a honlapján számolt be. A tervek szerint az új központ a térség meghatározó ökoturisztikai látványossága lesz a Pilis egyik leglátogatottabb turisztikai pontján, ami a Pilis számos közkedvelt túraútvonalának a kiindulási pontja. Ráadásul a leendő komplexum a Visegrádot Esztergommal összekötő közút mentén épül fel, a hajóállomás szomszédságában, és itt halad el az Eurovelo kerékpárút tervezett nyomvonala is.

(Látványtervek: dunaipoly.hu)

A beruházó egy korábbi beszámolójából kiderült, a beruházás az egykori Bergmann Panzió területén valósul meg. A központi épületben kiállító tér, rendezvény- és konferenciaterem és foglalkoztató szobák létesülnek. A konferenciaterem 150 fő befogadására képes, így a természetfilmes vetítések mellett lehetőség lesz konferenciák, workshopok, szakmai napok, vállalati csapatépítők lebonyolítására is. A főépületben kap helyet egy ajándékbolt és a büfé is, melyekben helyi, kézműves és nemzeti parki termék védjegyes termékek kapják a főszerepet.

A főépület mellet megépül két kisebb épület is, melyek foglalkoztatóiban a csoportos foglalkozásokat, illetve kisebb volumenű szakmai találkozókat lehet megtartani, továbbá itt lesznek majd a létesítményért felelős nemzeti parki dolgozók irodái is. A látogatóközpont részét képezi még egy kenu- és bringakölcsönző is.

A beruházás másik fő eleme a kert, melynek kialakítása a kiállítással összhangban folytatja annak tematikáját, a Duna kanyarulatait formázó és a Duna-menti védett területeket bemutató tanösvénytől kezdve, az állatsimogatón és madárröpdén át a játszótérig.

„A projekttel felzárkózunk a többi kilenc hazai nemzeti parkhoz, amelyek már méltó bemutatóhelyekkel rendelkeznek” – így fogalmazta meg a nemzeti park azt, hogy miért hiánypótló a projekt. A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén jelenleg ugyanis nincs a látogatók fogadására és a természeti értékek bemutatására alkalmas magas színvonalú létesítmény. Az intézmény egyúttal a természetvédelmi és ökoturosztikai tudásközpont szerepét is betölti majd.

A beruházásnak az is a célja, hogy az egész évben nyitva álló, évi 36 ezer látogatót váró központ megnövelje a település turisztikai szezonjának a hosszát, és ezáltal javítsa az idegenforgalomból élő helyi kisvállalkozások helyzetét.

A tervek szerint a komplexumot 2019-ben adják át.

Mi épül?turizmusDömös

Hírlevél

Hirdetés