2024.04.20, Szombat
Közösen pályázik fejlesztésekre egy magyar és egy román megye

Közösen pályázik fejlesztésekre egy magyar és egy román megye

mti

2017.05.17. 08:14 - Hegedűs Gergely

Békés és Arad megye összesen közel 10 milliárd forintos uniós forrásra pályázik útfelújításokhoz és egészségügyi fejlesztésekhez.

Hirdetés

Közösen pályázik a romániai Arad és a magyarországi Békés megye európai uniós forrásokra a határ menti utak felújítása érdekében. Erről Aradon írt alá szándéknyilatkozatot kedden Iustin Cionca, az Arad megyei önkormányzat, és Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke - közölte a Mediafax hírügynökség.     


Akinek van terve, hamarabb tud terveket megvalósítani

A Maszol.ro portál jelentése szerint az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében a két megye közel 13,8 millió eurós (4,27 milliárd forint) támogatást kíván lehívni a határ menti utak fejlesztésére.

A megpályázott összeg kisebb része, közel egymillió euró (310 millió forint) jut Békés megyének. Itt közlekedési csomópontok fejlesztési tervére fordítják majd a pénzt. "Igazi összefogás van kialakulóban, hiszen a 21 település közül, amelyik ilyen terveket jogosult készíteni, húsz jelezte a szándékát, és nyertes pályázat esetén biztosítja az önrészt” – mutatott rá Zalai Mihály. „Akik tervekkel rendelkeznek, általában hamarabb tudnak terveket megvalósítani, és ezt felismerték Békés megyében."


Javul a kisebb határátkelők megközelíthetősége

Az összeg nagyobb részét romániai utak felújítására kívánják fordítani. A pályázat révén Arad megyében a Pécska és Tornya közti 10 km-es, a Kürtös-Szentmárton-Székudvar közti 21 km-es, valamint a Székudvar-Nadab és Szentmárton-Simánd közötti, összesen 13 km-es útszakasz felújítását, valamint egy kürtösi teherforgalmi kerülőút megépítését tervezik.    

Iustin Cionca Arad megyei tanácselnök szerint a fejlesztéseknek nemcsak a térség lakói, hanem az átutazók is hasznát fogják venni. Az utakon ugyanis a Déva felé tartó 7-es, valamint a Temesvár irányába haladó 69-es országút, és az A1-es autópálya forgalmának egy részét vezetik el a kevésbé forgalmas határátkelőhelyek felé.     


A másik fejlesztési csomag fordított arányban valósul meg

Arad és Békés megye másik stratégiai fontosságú, nagyjából ugyanekkora összegű pályázata az egészségügyi infrastruktúra fejlesztéséről szól majd. Kölcsönösségi alapon annak több mint kilencven százalékban Békés megye lesz a haszonélvezője.

Mi épül?pályázatokútfelújítás

Hírlevél

Hirdetés