2024.04.19, Péntek
Teljessé válik a székesfehérvári székesegyház felújítása
(fotó: szekesfehervar.hu)

Teljessé válik a székesfehérvári székesegyház felújítása

mti, magyarepitok.hu

2017.05.25. 14:23 - Hegedűs Gergely

Három éve még az se volt biztos, hogy menthető az épület, ma már a belső felújítása zajlik.

Hirdetés

Az oldalkápolnák helyreállításával megkezdődött a székesfehérvári Szent István király-székesegyház belső restaurálása. Spányi Antal megyéspüspök a székesfehérvári templom műemléki kutatásáról és helyreállításáról szóló konferencián számolt be a részletekről.

Beszédéből kiderült, a restaurációt a templombelső műemléki kutatása készítette elő, amit a legkorszerűbb technológiával végeztek. Gaylhoffer Kovács Gábor művészettörténész elmondta, a felméréskor egy értékleltár is készültel. Közel ezer tétel került a leltárba, így a jövőbeni beavatkozások során pontosan ismerhető lesz valamennyi értéke a székesegyháznak.    


2014-ben jött a fordulat

A mostani beruházást a külső homlokzat felújítása előzte meg, amit 2014-ben az életveszélyessé váló tetőzet miatt kezdtek el, és tavaly szeptemberben fejezték be. Amikor 2014-ben a tetőpárkányból egy nagy rész leszakadt a templom szétnyíló tetőszerkezete miatt, még az sem volt biztos, hogy megmenthető lesz a tető és az épület. Az akkori felújítást a magyar kormány 530, Székesfehérvár önkormányzata 100 millió forinttal támogatta, ezen felül magánszemélyek, cégek, egyesületek és civil szervezetek adományai fedezték a költségeket.

A székesfehérvári bazilikának feltehetően a 10. században épített Szent Péter Pál-plébániatemplom, a 12. századi Szent Imre-templom vagy a Szent Jakab-templom lehetett az elődje. Annyi biztos, hogy 1543-tól török dzsámiként működött és 1688-tól lett újra keresztény templom. Az 1700-as években teljes átépítésen esett át, 1777-től püspöki székesegyház, 1778-tól pedig itt őrzik a Szent István-ereklyét. A 2014-es súlyos rongálódást a tetőzet szétcsúszása okozta, aminek oka a második világháborúban keletkezett. Az 1945-ös nagy fehérvári ostromban ugyanis a tornyait és a tetejét is súlyosan megrongálták a belövések, a javításokra pedig nem volt keret.

 

Mi épül?templomfelújításSzékesfehérvár

Hírlevél

Hirdetés