2024.04.17, Szerda
A monarchia egykori méntelepére költözik Komárom fő múzeuma
komaromtv.hu

A monarchia egykori méntelepére költözik Komárom fő múzeuma

MTI

2017.06.30. 14:07 - Antal Zsófia

A jelenleg üresen álló épület félmilliárd forintos felújítást kap, és az ELTE régészeti képzése is részben ide kerül.

Hirdetés

A hajdani Méntelep főépületébe költözik a komáromi Klapka György Múzeum – közölte Molnár Attila, a város polgármestere pénteken. A méntelepi épület felújítási költsége meghaladja a félmilliárd forintot, ehhez a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 250 millió forintos támogatást biztosít, a fennmaradó 260 millió forintot pedig a város önerőből teszi hozzá.

A felújítás és korhű helyreállítás után itt kap helyet a Brigetio emlékeit bemutató állandó kiállítás. A múzeum új helyszínén rekonstrukciót, hologramot és 3D technikát alkalmazva mutatják be a katona- és polgárváros életét. Három, gazdag leletanyaggal megtalált szarkofágot padlószint alá süllyesztve állítanak ki, illetve térhatású fotókkal ábrázolják a római fürdő feltárását, így a látogatók szinte az épületben érezhetik magukat.

Az emeleten és a padlástérben előadótermeket és tárgyalókat alakítanak ki, az ELTE ide helyezi át a régészek elméleti képzésének egy részét is. A nyári gyakorlati képzés helyszíne évtizedek óta Brigetio feltárása.

 

55 éve nincs már lótartás a méntelepen

A Klapka György Múzeum új székhelyét a Magyar Királyi Méntelep laktanyájának építették az 1900-as évek elején. Az első világháború végéig 2 millió ló volt a monarchia területén. A komáromi méntelep eredetileg 12 épületből állt, fénykorában ezernél több embernek biztosított megélhetést.

kép: gallery.hungaricana.hu

Mára csak a főépület, a tiszti lakás és a tiszti kaszinó maradt meg. Lótartással 1962-ig foglalkoztak, majd az épület lett a termelőszövetkezet központja. Később az önkormányzat vásárolta meg az üresen álló ingatlant.

Mi épül?Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)Komárommúzeum

Hírlevél

Hirdetés