2024.03.29, Péntek
Helikopterleszálló épült a nyíregyházi kórház tetejére
MTI

Helikopterleszálló épült a nyíregyházi kórház tetejére

MTI

2017.06.08. 09:48 - Antal Zsófia

A Jósa András Oktatókórház heliportját rendkívüli helyzetben éjszaka is használhatják a mentőhelikopterek, a legközelebbi leszállóhely eddig Debrecenben volt.

Hirdetés

Adorján Gusztáv, a négy tagkórházat tömörítő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta, az évente 40 ezer beteget ellátó sürgősségi betegellátó centrum, a mellette lévő gyermeksürgősségi osztály és traumatológia forgalma tette indokolttá a 400 négyzetméteres leszállóhely kiépítését, amelyet a legmodernebb fény- és biztonságtechnikai berendezéssel szereltek fel. A gyermekgyógyászati tömb tetején kialakított heliport döntően nappal fogadja majd a mentőhelikoptereket, de rendkívüli helyzet esetén az éjszakai leszállásnak sincs akadálya. A szakmai és földi kiszolgáló személyzet rendelkezésre áll, és a szükséges engedélyeket is beszerezte a kórház.

A mentőhelikopterek számára eddig Debrecenben volt a legközelebbi leszállóhely, a légimentők közvetlenül nem tudtak leszállni a megyei kórház területén. A helikopterek a közeli füves területen landoltak, innen a betegeket mentőautóval szállították a gyógyintézménybe. Tavaly tizenhét, idén eddig kilenc alkalommal vetettek be mentőhelikoptereket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

 

Több mint 16 milliárd forintos program fejeződött be

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az átadón elmondta, a fejlesztés a 16,1 milliárd forint összértékű tömbkórház-beruházás „csúcsdísze”, amelynek segítségével gyorsabbá és biztonságosabbá válik a betegellátás. Az intézmény így a sürgősségi térképen az őt megillető helyre került, a leszállópálya nélkül a sürgősségi osztály szakmai működése nem lett volna olyan minőségű és sebességű, mint más megyeszékhelyen - fogalmazott az államtitkár.

Adorján Gusztáv, a Jósa András Oktatókórház főigazgatója, Kovács Ferenc polgármester, Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár (j2) és Hajnal Judit, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ térségi igazgatója átadtják a heliportot június 7-én. (fotó: MTI)

A 2015 végén befejezett, európai uniós és állami támogatású, összesen 16,1 milliárd forint értékű Pólus-programban a Jósa András Oktatókórházban egy új onkológiai, bel- és gyermekgyógyászati tömb épült fel 27 ezer négyzetméteren, valamint létrehoztak egy új sürgősségi betegellátó centrumot is.

kórházfejlesztésMi épül?Nyíregyházaegészségügyi fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés