2024.03.28, Csütörtök
Kerékpárúton és vízen is túrázhatóvá válik a Sió
(fotó: bayerconstruct.hu)

Kerékpárúton és vízen is túrázhatóvá válik a Sió

mti

2017.06.26. 15:43 - Hegedűs Gergely

Kiszállók, fogadó épületek és kerékpárutak jönnek létre a csatorna mentén, melyen egy 12 milliárdos árvízvédelmi projekt megszünteti a zátonyokat és szűkületeket.

Hirdetés

A műszaki felmérésekkel elkezdődött a Sió idegenforgalmi fejlesztése, amelynek nyomán kajakkal, kenuval és kerékpárral is járható lesz a Balatont a Dunával összekötő folyó 85 kilométeres szakasza. Az összesen 120 kilométeres Sión tizenkét kiszálló helyet és hét megállót hoznak létre fogadóépületekkel. Ezeken a multimodális csomópontokon több közlekedési eszközt: kerékpárt, kajakot, kenut is igénybe vehetnek a turisták.

A fejlesztés a TOP 340 millió forintos támogatásával indult, az MTI a projekt nyolctagú konzorciumának első ülése alapján számolt be a részletekről.


Ezek a települések kapnak fogadóépületeket

A fejlesztésekkel érintett 85 kilométeres szakasz a Tolna megyei Ozorától a csatornának a Gemenci-erdőben levő torkolatáig, a Sió-árvízkapuig tart.

Az úszó stégekből, lépcsőből álló kiszálló helyeket

  • Ozorán, Simontornyán, Pálfán, Sárszentlőrincen, Borjádon, Úzdon, Kölesden, Medinán, Harcon, Sióagárdon és Szekszárdon alakítják ki,
  • új megállók Harcon, Kölesden, Sárszentlőrincen, Pálfán, Simontornyán épülnek. Medinán és Sióagárdon már meglévő épületeket alakítanak át turistákat fogadó létesítményekké.


Szekszárdon turisztikai bázis épül

A fejlesztés első ütemét két, összesen fél milliárd forintos fejlesztés követi. A második lépcsőben 62 kilométernyi kerékpárutat hoznak létre a Sió mellett; ebből Szekszárd és Harc között, nyolc kilométeren új út épül a folyó töltésén, Harctól Simontornyáig a 6317-es úton jelölnek ki kerékpársávot. A harmadik ütemben a Sió torkolatánál fekvő Szekszárdon kerékpárokkal, kajakkal, kenuval, fitneszeszközökkel felszerelt turisztikai bázis épül.    

A Sió megújult turisztikai kínálata 2019 nyarán válik teljessé.

A fejlesztéshez kapcsolódik az Országos Vízügyi Igazgatóság 12 milliárd forintos európai uniós projektje, ami jelentősen javítja a folyó hajózhatóságát. Ennek során elsősorban árvízvédelmi céllal megszüntetik a Sión képződött zátony- vagy szigetszerű képződményeket, szűkületeket. A folyó mellett húzódó, megerősített töltéskorona alkalmas lesz arra, hogy később kerékpáros aszfaltút épüljön rá.

Mi épül?Sió

Hírlevél

Hirdetés