2024.03.29, Péntek
Pluszforrásból folytatódhatnak a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztései
zoobudapest.com

Pluszforrásból folytatódhatnak a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztései

MTI

2017.06.23. 10:33 - Antal Zsófia

Csütörtökön átadták az intézmény új kiszolgáló zónáját, amelyben műhelyek, öltözők, állatorvosi állomás és a központi takarmánykonyha kapott helyet.

Hirdetés

Egy néhány napja megjelent kormányhatározat értelmében az intézményben zajló munkálatok eddig tervezett és rendelkezésre álló 25 milliárd forintos forrását a kormány további 18,7 milliárddal egészíti ki – mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a kiszolgáló zóna átadóján. Az államtitkár kifejtette: az erőteljes forrásnövekedést az indokolta, hogy a terület fejlesztésének megtervezése óta eltelt időben számos kivitelezési projektelem oly mértékben drágult, amellyel nem lehetett előre számolni, így az eredeti költségek 10-20 százalékos növelésével nem lehetett volna tartani az eredeti terveket.

„A kormány azt a döntést hozta meg, hogy az állatkert ne csökkentse a műszaki tartalmat, hanem az eredeti koncepciót valósítsa meg, és mivel garanciákat kaptunk arra, hogy a mostani árakat a következő három évben tartani lehet, a 2020 decemberéig szóló befejezési dátumig a 43,7 milliárd forintos forrás elégséges az eredeti koncepció megvalósításához” - fogalmazott Hoppál Péter. Hozzátette: a Hermina Garázs esetében az eredetileg erre a célra elkülönített 3,5 milliárd forinton felül további 2,2 milliárd forintnyi többletforrás biztosításáról született határozat.

 

Nagyobb terület, négy fő fejlesztés

Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója elmondta, hogy 2014 óta az állatkert kezelésébe tartozó terület 7,3 hektárral nőtt, ami fontos tény, mert a számára még 1864-ben kijelölt mintegy 18 hektárnyi telek a területcsonkítások miatt már az 1950-es évek végére 10,8 hektárra zsugorodott. Az utóbbi évek gyarapodása nyomán azonban ma az intézmény 18,4 hektárnyi területen működik.

Az új területeken az állatkert négy fő fejlesztést valósít meg: a Holnemvolt Várat, a Pannon Parkot, a Hermina Garázst és a most átadott kiszolgáló zónát, amely a volt vidámparki terület leghátsó, a Hungária körúti felüljáró és a vasút felé eső sarkában, illetve az ahhoz kapcsolódó, az egykori Vidámpark mögötti övezetben terül el. Az irodák már februárban átköltöztek a régi szolgálati épületből az ISZKI Országos Toxikológiai Intézet volt épületébe, az újonnan felépített üzemellátási épületbe pedig június első felében kerültek át az ide szánt funkciók.

A Pannon Park az egykori Vidámpark területének nagyobbik részét, nagyjából öt hektárnyi területet fog elfoglalni, benne a Pannon ősvadon világát igyekeznek majd bemutatni. A tágas szabadkifutókhoz egy nagyobb, fedett, fűthető létesítmény fog tartozni: az 1,7 hektáros biodóm parkjában kedvezőtlen időjárás esetén is több órára elegendő látnivalóval ismerkedhet a közönség.

 

A Holnemvolt Várat a kisgyermekes családok igényeihez igazítják

A tematikáját tekintve a magyar mesék állatvilága köré szerveződő, állatkerti simogató karakterű, illetve játszóházzal kiegészített Holnemvolt Várat részben az egykori Vidámpark területén, részben korábban üzemellátási célokra használt területen alakítják ki. A „vár” az egykori gazdasági udvar Végh Gyula tervezte, 1912-ben emelt szolgálati épületében kap helyet. Ez a tervek szerint fél éven belül készülhet el.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a Holnemvolt Vár többletköltségeit a főváros biztosítja. Kitért arra is, hogy a fővárosi közgyűlés meghosszabbította Persányi Miklósnak, az állatkert főigazgatójának szeptemberben lejáró megbízatását.

A Hermina Garázs a volt vidámparki terület Kacsóh Pongrác út felé eső végének azon zónájában épül fel, amelyet már a Vidámpark működésének utolsó éveiben is parkolónak használtak. A több szintes létesítmény részben a felszínen, részben a felszín alatt helyezkedik majd el oly módon, hogy a Pannon Park zöldfelületei felfussanak az építmény tetejére is. A Hermina Garázs 700 gépjárműnek, elsősorban az állatkertbe, illetve a Széchenyi Fürdőbe érkezőknek kínál majd parkolóhelyet.

Mi épül?Városligetturizmusparkolók

Hírlevél

Hirdetés