2024.04.20, Szombat
Romos kőhalmazból nyert impozáns kastélyt Pesthidegkút

Romos kőhalmazból nyert impozáns kastélyt Pesthidegkút

mti, magyarepitok.hu

2017.06.21. 18:46 - Hegedűs Gergely

A teljes felújítás mellett egy emlékház és egy vendégház is megépült a több mint egymilliárdos beruházásban.

Hirdetés

Budapesten átadták a megújult Klebelsberg-kastélyt. Az egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter pesthidegkúti otthonát az EB Hungary Invest Kft. és a Garage Kft. újította fel. A Közbeszerzési Hatóság korábbi hirdetménye szerint a nettó 538 millió forint értékű beruházásban az épületegyüttes felújítása mellett megépült egy kiállító teret magában foglaló Klebelsberg-emlékház és egy 30 lakószobával ellátott vendégház is.

A főváros II. kerületében található épületegyüttes felújítására a kormány 2013-ban 700 millió forintot szánt, majd ezt kiegészítették 2015-ben, így összesen 1,15 milliárd forintból újult meg a kastély.

Az átadón Orbán Viktor miniszterelnök felidézte: néhány évvel ezelőtt a Klebelsberg-kastély helyén csak egy "épületre emlékeztető kőhalom" volt. Hangsúlyozta, nem engedhették meg, hogy tönkremenjen egy olyan épület, amely Magyarország büszke kulturális örökségéhez tartozik. Hozzátete, ugyanezt tették a Várkert bazár, az Erkel színház, a Vigadó és a Ludovika esetében is.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője kiemelte, Klebelsberg Kunónak soha nem látott mértékű oktatásfejlesztést köszönhetett Magyarország a két világháború közötti időszakban. „Egykori otthonának felújítása tisztelgés Klebelsberg Kuno emléke előtt, ezzel átmentünk a jövő számára valamit abból a magyarságban való hitből és kitartó munkából, ami a minisztert jellemezte" - fogalmazott Varga Mihály.  

Klebelsberg Kúnó egykori otthonát özvegye és húga panzióvá alakította, majd 1949-ben államosítottak. A kastélyban SZOT-üdülő, iskola, aztán pszichiátriai intézet is működött. 2004-ben magánkézbe került, 2008-ban visszaállamosították.

műemlékfelújításMi épül?Pesthidegkútkastélyfelújítás

Hírlevél

Hirdetés