2024.03.28, Csütörtök
A Strabag építi az Operaház új próbacsarnokát
opera.hu

A Strabag építi az Operaház új próbacsarnokát

ted.europa.eu, opera.hu

2017.07.17. 11:15 - Szabó Ákos

A 12 milliárd forintos nagyberuházás során 25 ezer négyzetméternyi tetőszerkezetet újítanak fel. Az új kulturális központban egy 380 nézőhelyes színház is épül.

Hirdetés

A Strabag Építő Kft. és a cégcsoport több tagja újíthatja fel a Magyar Állami Operaház (Operaház) és az Erkel Színház közös próbaházának és műhelyközpontjának hamarosan otthont adó fővárosi Eiffel-csarnokot. Az állami forrásból készülő fejlesztésben a Kőbányai úton, a Népliget közelében található Eiffel-csarnokot építik át. Az 1886-ban elkészült 200 méter hosszú és 110 méter széles ingatlan korábban a MÁV Északi Járműjavítója volt, ipari műemléképület, egy 7 hektáros telken fekszik.

A felújításra váró Eiffel-csarnok

A teljes Eiffel-csarnok megújul, körülbelül 17 ezer négyzetméternyi üzemi területet alakítanak ki és a 25 ezer négyzetméteres tetőszerkezetet is átépítik. Az új jelmeztárban 1300 négyzetméteren végeznek szigetelési munkát, a szintén 1300 négyzetméteres üzemeltetési központot teljesen átalakítják, a külső közműveket is felépítik.

Új színház, nemzetközi színvonalú technikai háttér

Ókovács Szilveszter, az Operaház igazgatója korábban elmondta: az Eiffel Műhelyház olyan típusú bázis lesz, ami a világban minden komoly hasonló intézmény mögött megvan, csak a budapesti Operaházban vannak méltatlanul kis helyre beszorítva a háttértámogató terek. A központ minden raktárat és műhelyet egyesít, két próbaszínpaddal és egy stúdióképességű zeneteremmel támogatja az Opera jelenleg lehetetlen felkészülési körülményeinek javítását - fejtette ki. 

Az Eiffel-csarnok előterében kialakítják a 340 férőhelyes Bánffy Kisszínházat is, ahol nagyzenekari árok is lesz, az akusztikára pedig különös figyelmet fordítanak.

műemlékfelújításStrabagMi épül?magasépítésépítőipari cégekEiffel-csarnok

Hírlevél

Hirdetés