2024.03.28, Csütörtök
Az ország egyik legszebb klasszicista kastélyát teszik rendbe Bajnán

Az ország egyik legszebb klasszicista kastélyát teszik rendbe Bajnán

mti

2017.07.25. 09:03 - Hegedűs Gergely

Az európai hírű Ördöglovas által építtetett, Hild József által tervezett kastélyban helyreállítják a díszudvart, felújítást kap a főudvar és a mellékszárnyak egy része.

Hirdetés

Másfél milliárd forintot fordítanak a bajnai Sándor-Metternich-kastély felújítására a nemzeti kastély- és várprogram keretében. A program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, Virág Zsolt a kastély udvarában tartott sajtótájékoztatón számolt be a projektről.

A Komárom-Esztergom megyei település műemlékén a főépületet és a mellékszárnyak egy részét újítják fel, valamint helyreállítják a díszudvart, a parkot és a sétányokat. A turisztikai fejlesztés fő célja Sándor Móric, az Ördöglovas kastélyának, valamint korának bemutatása interaktív módon, épített installációk és multimédiás eszközök segítségével.


Vadászlakból lett kúria, kúriából kastély

A bajnai kastély Magyarország egyik legszebb klasszicista kastélyegyüttese, a település legmagasabbb pontján áll. Helyén 1696-tól vadászlak, majd patinás kúria épült, végül a 19. században Sándor Móric - az Ördöglovasként ismert magyar főúr, európai hírű lovas - építtette át 59 szobás kastéllyá. Az új épületet a kor egyik leghíresebb építésze Hild József tervezte.

A kastély a második világháborúban tábori kórház, majd szükséglakás lett, a szocializmusban pedig a helyi termelőszövetkezet irodája, majd gépállomása. Ezekben az időkben értékeinek jelentős része elpusztult: a belső falakat szétverték, látványos falfestményeit elpusztították, a berendezési tárgyakat ellopták. A 70-es évektől funkció és mecénás hiányában hosszú évekig üresen állt, az épület és a kőkerítés hanyatlásnak indult, a kert elburjánzott. Az ezredfordulón a Kincstári Vagyoni Igazgatóság elvégezte az első rekonstrukciót, ekkor a tető, a főhomlokzat kapott felújítást, a kerítés hiányzó darabjait pótolták, rendbe tették a kert aljnövényzetét.


55 milliárdból 19 várat és 20 kastélyt fejlesztenek

Virág Zsolt elmondta, a kastélyokat és várakat célzó programban 55 milliárd forint felhasználásával 39 épület rekonstrukciója valósulhat meg. Összesen 19 várat és 20 kastélyt fejlesztenek, köztük olyanokat is, mint a Bajnán található épület, mely eddig elhanyagolt állapota miatt nem bírt komoly idegenforgalmi vonzerővel.

műemlékfelújításMi épül?kastélyfelújításBajna

Hírlevél

Hirdetés