2024.04.20, Szombat
Indulhat Székesfehérvár több mint félmilliárdos természetvédelmi projektje
kiranduloutak.blogspot.com

Indulhat Székesfehérvár több mint félmilliárdos természetvédelmi projektje

kozbeszerzes.hu

2017.07.10. 15:41 - Antal Zsófia

Az Aktív és a Colas Alterra kivitelezésében élőhelyrehabilitáció történik a sóstói északi tómederben, emellett a szennyvíztisztító telepről is folyamatossá válik a tó vízutánpótlása.

Hirdetés

Rövidesen elkezdődik a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja. A projektről – melynek szintén része az azóta már elkészült székesfehérvári Csónakázó-tó – két évvel ezelőtt született támogató kormányhatározat, pénteken pedig kihirdették az északi és részben a déli tómeder felújítási munkái elvégzésére kiírt közbeszerzés nyerteseit is.

Az összesen 567 millió forintos feladat két részre osztva került odaítélésre: a mederkotrási és tájépítészi munkálatokat a hajósi Aktív Ipari, Építőipari és Kereskedelmi Kft. végzi el nettó 369,2 millió forintból, a vízpótlási és utótisztító műtárgy építési munkálatok pedig a Colas Alterra Zrt. feladatát képezik, ez a munkarész 197,8 millió forint.

 

27 hektáron születik meg az új élőhely, a tanösvény is megújul

Az Aktív az északi tómederben 27 hektár nagyságú vizes élőhelyet alakít ki. A fő cél a tó eredetihez hasonló állapotának visszaállítása: a jelenlegi nádfelület és iszap eltávolításával mocsaras-lápos környezetet hoznak létre jelentős méretű nyílt víztükörrel és a vízáramlást biztosító lagúnák kialakításával. A mederkotrásból kikerülő közel 65 ezer köbméter iszapos talaj nagy részéből belső szigetek épülnek, a fel nem használt kotrási anyag pedig a déli tómederbe kerül, ott később hasonló célra használják fel. Az északi és a déli területegység közötti vízátvezetés biztosítására az elválasztó töltésben zsilip készül.

Szintén a tájépítész feladatokhoz tartozik az északi és déli tómeder tanösvényének felújítása és meghosszabbítása. Ennek során költőszigetek, burkolatok, gyaloghidak és stég jönnek létre, valamint különböző interaktív tanösvény elemeket szerelnek fel, növényeket telepítenek és felépül egy madármegfigyelő kunyhó is. A tereprendezési munkák összesen 16.354 négyzetméteren zajlanak majd.

 

Folyamatossá válik a vízpótlás

A Colas Alterrát a folyamatos vízpótlás megteremtésével bízták meg: feladatuk az 549 méter hosszú Basa árok vízáramlásának megfordításával a tisztított víz tóba vezetése a Bakony utcai szennyvíztisztító telepről. Hogy a tó vízkészlete tovább javuljon, a szennyvíztisztító telepen egy 43,5 négyzetméteres technológiai épületet alakítanak ki, amely az utótisztításhoz szükséges elektromos és technológiai gépészeti elemekkel is fel lesz szerelve és évente 100.000m3 szennyvíz utótisztítását biztosítja.

Colas Alterra Zrt.Mi épül?építőipari cégekSzékesfehérvárszennyvízkörnyezetvédelmi beruházásökoturizmuskotrás

Hírlevél

Hirdetés