2024.03.29, Péntek
A hazai szecesszió egyik legszebb épülete újul meg

A hazai szecesszió egyik legszebb épülete újul meg

pestbuda.hu

2017.08.06. 11:23 - Hegedűs Gergely

A Lechner Ödön tervezte Iparművészeti Múzeum átfogó felújítást kap, mélygarázs és egy új szárny is készül a 25 milliárdos beruházásban.

Hirdetés

Hamarosan elkezdődik az Iparművészeti Múzeum felújítását előkészítő projekt. A magyarországi szecesszió egyik legszebb példájának tartott épület átfogó rekonstrukción és kibővítésen esik át – írja a pestbuda.hu.

Az egy évig tartó kiköltözés után az építkezés három évet vesz igénybe, majd a közönség a visszaköltözést követően, újabb egy év múlva veheti birtokba a múzeumot. A gyűjtemény számos darabja más helyszíneken lesz látható a zárva tartás idején.

A TED-en megjelent hétfő hirdetményből az is kiderült, ki lesz a projekt tervezője. A rekonstrukcióra vonatkozó módosított engedélyezési és kiviteli tervek elkészítésére, illetve kiegészítő tervezői szolgáltatások elvégzésére kiírt közbeszerzést a Vikár és Lukács Építész Stúdió Kft. nyerte el. A szerződés értéke nettó 1,37 milliárd forint.


A Szigetre viszik a 13 tonnás hagymakupolát

Az átfogó műemléki rekonstrukció mellett az a Lechner Ödön tervezte épülethez mélygarázs és egy új szárny is készül összesen 25 milliárd forintból, jelenleg a közbeszerzési eljárások zajlanak. A most 3 ezer négyzetméteres kiállítótér 10 ezer négyzetméteresre bővül, az épület sokkal jobban bejárható lesz.

Az új szárny elsősorban a dizájn és a kortárs iparművészet otthona lesz, de ez a rész fogadja be a korszerű épületgépészet jó részét is. A szárny külső homlokzata Lechner eredeti terveire alapoz majd, a belső homlokzat pedig kortárs stílusú lesz.

A rekonstrukció során a rossz állapota miatt leemelt kilátótornyot újragyártják. Az eredeti lanterna 13 tonnás hagymakupoláját kiszállítják a Sziget fesztiválra, ahol az IMM sátra előtt akár meg is érinthetik a látogatók.


Az évi 300 ezer látogató a cél

Az intézmény szeptember 3-án zár, addig számos programmal búcsúzik a látogatóktól. A zárás előtt épületséták, múzeumi jóga és interaktív programok várják az érdeklődőket, azok a látogatók pedig, akik a kiállításokon túl az épület rejtett zugaira, titkaira, raktáraira, műhelyeire is kíváncsiak, aranybérletet válthatnak – mondta az IMM csütörtöki sajtóbeszélgetésén az intézmény főigazgatója. Cselovszki Zoltán hozzátette, szeptember 3-án éjfélkor nyílik meg a múzeum, hogy estig tartó programsorozattal búcsúzzon a felújítás előtt, így lehetőség nyílik például a tetőteraszról megnézni a napfelkeltét is.

Az Iparművészeti Múzeum célja, hogy a felújítást követően elérje a 300 ezres évi látogatószámot.

A főigazgató elmondta, az IMM a világ egyik legjelentősebb iparművészeti gyűjteményével rendelkezik, a több százezer darabos kollekciót pedig egy-két éven belül teljes egészében elérhetővé teszik az interneten. A törzsgyűjteménynek az idei év végére a 60 százalékát digitalizálják és teszik böngészhetővé a http://gyujtemeny.imm.hu honlapon.

műemlékfelújításMi épül?

Hírlevél

Hirdetés