2024.03.28, Csütörtök
Egyre látványosabb az épülő budavári lovarda
mti

Egyre látványosabb az épülő budavári lovarda

pestbuda.hu, magyarepitok.hu

2017.08.09. 09:40 - Szabó Ákos

Állnak a külső falak, a tetőszerkezetet is a helyén van, az 1901-ben elkészült lovarda az eredeti tervek szerint és azokban előírt építőanyagok felhasználásával épül újjá.

Hirdetés

6,6 milliárd forintos befektetés során újítja fel a West Hungária Bau Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. a budai várban az egykori királyi lovardát, a főőrségi épületet és a Stöckl lépcsőt, valamint a Csikós-udvar is visszakapja régi-új külsejét. Az építkezés az utóbbi hetekben felgyorsult, már látható, hogy hogyan fog kinézni a Nemzeti Hauszmann Terv fő projektje a munkálatok végén. Állnak a külső falak, a tetőszerkezetet is a helyén van, jelenleg a szerkezetépítési és a homlokzati kőfelhelyezési feladatok zajlanak.

 

Eredeti 100 éves terv szerint, eredeti alapanyaggal

A díszes királyi lovarda 1899 és 1901 között készült el, de a második világháborúban Budapest ostromakor találat érte. Ugyan menthető állapotban volt, 1950-ben a Rákosi rendszerben úgy döntöttek, lebontják. Az 1909-ben épült főőrségi épület szintén ugyanakkor sérült meg és a Kádár érában szintén elbontották. A lovardának otthont adó Csikós udvar is megújul és a két épületet összekötő Stöckl-lépcső restaurációja is jól halad.

A lovarda, előtte a Lovat fékező csikós szobra 1905-ben (mult-kor.hu)

Az eredeti – Hauszmann Alajos és Ybl Miklós által megrajzolt – tervek szerint végzett felújításhoz az eredeti építkezéskor használt alapanyagokkal azonosakat szereztek be, sokszor nehézségek árán is. A római cement és a tetőt fedő angol pala csak külföldön érhető el.

A felújítás során csak annyit változtatnak, hogy a modern elvárásoknak is megfeleljen a helyszín: többek között rámpákkal végzik el az akadálymentesítést.

 

A lovasprogramok mellett kiállítások és bálok is lesznek az épületben

A lovardában a tervek szerint új formájában a lovasprogramok mellett kiállításokat, vásárokat és bálokat is szerveznek majd. A főőrségi épületben az újjáalakított palotaőrség kap otthont, valamint vendéglátóhelyeket is kiállítószobákat is kialakítanak. Innen lesz látogatható a középkori várrész feltárása után kialakítandó, térszint alatti régészeti bemutatótér is.

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Budai várLaki Épületszobrász Zrt.Nemzeti Hauszmann ProgramVárkapitányság Nonprofit Zrt.

Hírlevél

Hirdetés