2024.04.20, Szombat
Labirintus épül az elbűvölő Tolna megyei pincefaluban
mapio.net

Labirintus épül az elbűvölő Tolna megyei pincefaluban

MTI

2017.08.15. 10:47 - Antal Zsófia

Györköny több száz éves építészeti örökségére hívja fel a figyelmet a tervezett útvesztő, bordalösvény és szabadtéri színpad, melyektől évi kétezer látogatót várnak.

Hirdetés

98 millió forint európai uniós támogatásból növelik a turisztikai vonzerőt Györköny 11 hektáron elterülő pincefalujában, ahol háromszáz présház őrzi a település építészeti örökségét - mondta Braun Zoltán, a Tolna megyei település független polgármestere.

A támogatásból bordalösvényt, pincelabirintust és tematikus játszóteret építenek. A bordalösvény egy 700 méteres bazaltköves utca lesz, itt a pinceszellőzőkre épített állomásokon magyar és német nyelvű bordalkották mellé fa hangszereket helyeznek el, amelyeken le lehet játszani a dallamokat.

A labirintust elhagyott pincékből alakítják ki, amelyben interaktív kiállításon a magyarországi pincefalvakat mutatják be. Az elképzelés szerint az útvesztőben digitális karóra segítségével tájékozódhatnak majd a látogatók, akik a kijáratnál elhelyezendő trezorból egy-egy üveg györkönyi bort nyerhetnek, ha jól válaszolnak a kiállítási anyagból feltett kérdésekre.

mapio.net

Felújítják a településrész központi rendezvényterének számító, amfiteátrumszerű szabadtéri színpadot is, ehhez csatlakozik majd a játszótér és egy sütöde. A fejlesztésektől azt várják, hogy a 950 fős pincefaluba látogatók száma meghaladja az évi kétezret – mondta a polgármester.

 

Szigorúan óvják a két-háromszáz éves pincéket

A györkönyi pincefalut a 18. században a török hódoltság alatt elnéptelenedett községben letelepített németajkúak kezdték el építeni, több pince 200-300 éves. A jellemzően a 19-20. században épült présházak 1985 óta helyi védelem alatt állnak. Felújításukra szigorú szabályok vonatkoznak: nem lehet például kéményeket építeni rájuk, és klímaberendezés felszerelése is tilos. Az építészeti örökség megőrzéséért a település 1990-ben, Magyarországon elsőként kapott Európai Falumegújítási díjat.

Mi épül?turizmusGyörköny

Hírlevél

Hirdetés