2024.04.23, Kedd
Átadták a felújított szegedi zsinagógát
mti

Átadták a felújított szegedi zsinagógát

mti, magyarepitok.hu

2017.09.04. 10:29 - Szabó Ákos

Európa negyedik legmagasabb zsinagógájának külső rekonstrukciója véget ért, az 1 milliárd forintos beruházást az állam 950 millióval támogatta.

Hirdetés

Befejezték a munkálatokat a szegedi Új Zsinagóga 1 milliárd forintból megvalósult külső felújításának második ütemében, melyet a helyi Ferroép Zrt. kivitelezett. A Jósika utcai műemlék épület a hazai szecessziós stílus egyik legismertebb képvselője, 48,5 méteres magasságával a világ negyedik legnagyobb zsinagógája.

A beruházás az állam 950 millió és a Szegedi Zsinagógáért Alapítvány 50 millió forintjából valósult meg. A csaknem egy éve elkezdődött munkálatok azért váltak különösen indokolttá, mert az épület többször beázott, a tetőszerkezet gerendái korhadtak, a díszes kistornyok pedig beszakadtak. A rekonstrukció során ezeket az épületrészeket mind helyreállították és a homlokzatot is felújították mintegy 3000 négyzetméteren. Elvégezték a bádogosmunkákat, megszépültek az ólomüveg ablakok és ajtók, valamint a zsinagóga bibliai növényeket bemutató kertje is eredeti formájában díszítheti az épületet.

 

Európa egyik legmagasabb zsinagógáját újították fel

A most felújított épület Löw Immánuel rabbi iránymutatásával, Baumhorn Lipót tervei alapján 1903-ban készült el. A monumentális, mór-szecessziós stílusú műemlék Európa negyedik, Magyarország második legnagyobb zsinagógája. Az épület üvegkupolája és a zsidó ünnepeket bemutató ólomüveg ablakok Roth Miksa alkotásai.

műemlékfelújításMi épül?építőipari cégekSzegedFERROÉP Zrt.egyházi fejlesztések

Hírlevél

Hirdetés