2024.04.19, Péntek
Újjáépül az 1956-os árvízben elpusztult tassi vízleeresztő
rsdprojekt.hu

Újjáépül az 1956-os árvízben elpusztult tassi vízleeresztő

ted.europa.eu, rsdprojekt.hu

2017.09.29. 12:45 - Antal Zsófia

A kivitelezést a Strabag és a Colas Alterra nyerték el, így jelentős szerepet vállalnak a Ráckevei Duna-ág vízminőségének helyreállításában.

Hirdetés

Újabb eleme indulhat el a Ráckevei (Soroksári-) Duna-ág (RSD) vízminőségének javítását célzó, Európai Unió által támogatott beruházássorozatnak: megépül az 1956-os árvíz során elpusztult vízleeresztő műtárgy Tassnál. A terület megfelelő minőségű vízellátása fontos, mert az RSD kiemelt jelentőségű üdülőterület, népszerű horgászvíz, országosan védett természeti értékekkel.

Tasson jelenleg egy hajózsilip látja el a vízleeresztő funkciót, ám a kitűzött vízgazdálkodási célok eléréséhez szükség van egy új, többfunkciós vízleeresztő műtárgy létesítésére. Ezt az Országos Vízügyi Főigazgatóság beruházásában, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával 5,28 milliárd forintból valósítja meg az SC Tass 2017 Konzorcium, melynek tagjai a Strabag Építőipari Zrt. és a Colas Alterra Zrt.

A két cég a kivitelezési tervdokumentáció elkészítése után nekiláthat a kivitelezésnek, mely többek között 128 ezer köbméter földmunkával, 7600 köbméter betonszerkezet építésével, valamint 187 tonna acélszerkezet építésével jár majd. A létrejövő műtárgy a Duna bal parti árvízvédelmi töltésébe kerül, és biztosítja majd a szivattyús vízátemelést, valamint a gravitációs vízleeresztést az RSD-ből a Dunába, és a szivattyús vízátvezetést a Dunából az RSD-be.

A szerződés megkötésére szeptember 27-én került sor, a kivitelezés tervezett időtartama 34 hónap, azaz közel 3 év.

StrabagColas Alterra Zrt.Mi épül?Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)vízgazdálkodásOrszágos Vízügyi FőigazgatóságTass

Hírlevél

Hirdetés