2024.03.29, Péntek
Már október végén elkezdődhet a városligeti parkrehabilitáció
ligetbudapest.hu

Már október végén elkezdődhet a városligeti parkrehabilitáció

MTI

2017.09.27. 15:08 - Antal Zsófia

Sportpályával, óriási kutyafuttatóval és a faállomány megújításával indul el az első ütem, melyhez kapcsolódóan már folyik a közbeszerzési eljárás.

Hirdetés

Bemutatták a városligeti parkrehabilitáció első, ősszel induló ütemének kiviteli terveit kedden Budapesten. A tervező Garten Studio 118 szervezet 558 javaslatának felhasználásával készítette el júniusra az első vázlattervet, majd szeptemberre az első ütem kiviteli terveit - közölte a hetedik Liget Park Fórumon Persányi Miklós, a projekt kert- és tájépítészeti feladatokért felelős miniszteri biztosa.

Kiemelte, hogy elkészült a Városligeti Faápolási Protokoll is, amely tartalmazza a park fáinak ápolásával kapcsolatos szakszerű és átlátható eljárásrendet. Ezentúl minden, fákkal kapcsolatos döntés csak a protokoll figyelembevételével születhet meg, s csak a legindokoltabb beavatkozásokat lehet elvégezni – hangsúlyozta a miniszteri biztos, hozzátéve, hogy megkezdődhet a faállomány évtizedes késésben lévő felújítása, a háromszintű növénytakaró kialakítása és a beteg fák cseréje.

Persányi Miklós és Szloszjár György, a Garten Studio vezető tervezője a parkrekonstrukció első ütemét ismertetve elmondták:

  • Sportpályát alakítanak ki a Vakok kertje mellett, ami elsősorban, de nem kizárólag a közeli oktatási intézményeket szolgálja ki. 200 méteres futókörrel, két többcélú labdapályával, távolugró gödörrel, kültéri fitneszeszközökkel, két 60 méteres futópályával, okospaddal és egy új illemhellyel szerelik fel. A most megvalósuló sportfunkciók a későbbi ütemek során jelentősen bővülnek.
  • A Vakok kertje területén – bár elkerítettsége megmarad - új gyógy- és fűszerkertet hoznak létre, megújul a tájékozódást segítő burkolatrendszer, felújítják az építményeket, a vízarchitektúrát, a növényzetet, valamint egy új, a fák közé jól illeszkedő pihenőpavilon is létesül.
  • A kutyások számára fél hektáros kutyasportpálya épül a Hermina út mellé, egy épületegyüttes helyére. A kutyák itt nemcsak futhatnak, de pancsolhatnak, áshatnak, kipróbálhatják az ügyességüket is.
  • A Szépművészeti Múzeum épületének rekonstrukciója után megújul a környezete is, ahol sétára, rekreációra alkalmas környezet létesül 2018-ra.

A Városliget rekonstrukciója során erősítik az alapvető parkfunkciókat: megújul a közműhálózat és a közvilágítás, számos illemhelyet alakítanak ki, kerékpártárolókat, szelektív hulladékgyűjtőket, információs táblákat helyeznek ki, és az akadálymentesítés is megvalósul. Eközben megkezdődik a faállomány megújítása, ami a beteg és balesetveszélyes, valamint az invazív fajok pótlását jelenti értékes, várostűrő fajokkal - közölte a tervező, hozzátéve: az első ütemben 39 fát vágnak ki, 67-et ültetnek, míg 19-et átültetnek.

Persányi Miklós és Szloszjár György a fórumon elhangzó kérdésekre válaszolva elmondták: a napokban írták ki a parkrekonstrukció közbeszerzési eljárásait, ezek sikeres lezárulta esetén a munkálatok akár már október végén megkezdődhetnek. Szloszjár György számításai szerint az első ütem megvalósításának költsége egymilliárd forint lehet.

 

Eközben a Magyar Zene Háza előkészületei is folynak

A Liget Budapest projekt keretében felépülő Magyar Zene Háza kedden közölte az MTI-vel, hogy a spanyolországi Segoviában megrendezett Hay Fesztiválon teltházas érdeklődés kísérte az intézmény szeptember 22-i bemutatkozó előadását.

A kultúra találkozása a természettel című eszmecserén Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, valamint Fudzsimoto Szú, a Magyar Zene Háza tervezője beszélgetett Martha Thorne-nal, a Pritzker Építészeti Díj ügyvezető igazgatójával.

Baán László elmondta: az épület újfajta zenei központként koncertekkel, zenepedagógiai foglalkozásokkal és interaktív kiállításokkal várja majd a látogatókat, míg Fudzsimoto Szú arról számolt be, hogy az intézmény hármas funkcióját – kiállító-, előadóművészeti és oktatási tér – illetve lokációját is szem előtt tartva álmodta meg a házat.

Mi épül?Liget Budapest ProjektVárosligetsportberuházásokközpark

Hírlevél

Hirdetés