2024.04.18, Csütörtök
Megújítja oktatási intézményeit Kiskunfélegyháza
moragimi.sulinet.hu

Megújítja oktatási intézményeit Kiskunfélegyháza

MTI, kozbeszerzes.hu

2017.09.26. 11:04 - Antal Zsófia

Három iskola és egy kollégium is korszerűsödik a Bács megyei településen, továbbá egy teljesen új óvodát is felépítenek.

Hirdetés

Mintegy 730 millió forintból újul meg Kiskunfélegyházán két általános iskola, egy gimnázium és egy kollégium, 400 millió forintból pedig egy új óvoda épül – tájékoztatott hétfőn Csányi József, a város polgármestere.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében három iskola újul meg:

  • A Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában több mint 496 millió forintból korszerűsítik az intézmény épületét, kialakítanak két új tantermet és fejlesztik a sportudvart is. A beruházás magában foglalja taneszközök és bútorok beszerzését is. A támogatás révén a Petőfi téren álló volt zeneiskola épülete is teljesen megújul, és alkalmassá válik a művészeti oktatásra.
  • A Darvas József Általános Iskolában 46 millió forintot fordíthatnak épületfelújításra, a vizesblokkok és öltözők felújítása mellett a tornaterem padlózatának cseréjére, és egy új tornaszoba kialakítására. Mindemellett az elhasználódott sportpálya helyén rugalmas térburkoló gumilapból egy 800 négyzetméteres pályát alakítanak ki.
  • A Móra Ferenc Gimnázium mintegy 115 millió forintot fordíthat rekonstrukcióra. Új központi fűtést alakítanak ki, megújul több tanterem, a biológiai labor és a tornaterem, új külső csapadékvíz-elvezetést építenek ki, valamint taneszközöket is vásárolnak.

Több mint 70 millió forint támogatást nyert el a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola a kollégiumának fejlesztésére. A beruházás keretében hőszigetelést és új vakolást kap a végfal. Kicserélik a régi nyílászárókat, megoldják a pince és a padlás hőszigetelését, rendbe teszik a járófelületét. Az energetikai beruházás keretében a tetőszerkezetre 196 napelem kerül fel, ami az elektromos ellátást segíti, s nemcsak csökkentheti az intézmény költségvetését, de nyereséget is termelhet.

 

105 férőhelyes óvoda is épül

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával az önkormányzat 400 millió forintot fordít egy új napköziotthonos óvoda kialakítására. Az épületben, amelyet a Móra Ferenc utcában épít fel a helyi Előregyártó-Szerelő és Építőipari Fővállalkozó Kft., négy csoportszobában 105 gyermek elhelyezésére lesz lehetőség. Két-két csoportszobához egy-egy öltözőt, mosdót és szertárt is kialakítanak. Létrehoznak fejlesztő és logopédiai foglalkoztatót, valamint egy tornaszobaként is funkcionáló többcélú nagytermet, amelyhez sportszertár is tartozik majd.

Az intézményben lesz tea- és melegítőkonyha, a beteg gyermekek számára elkülönítőszoba, akadálymentes mosdó, valamint raktár, gépészeti és karbantartó helyiség is. Az udvar kialakítása során biztosítják a csoportszobánként szükséges teraszt, a játszóudvart pedig a korosztálynak megfelelő játékokkal szerelik fel. Az új óvoda várhatóan 2018 nyár végére épül fel.

Mi épül?építőipari cégekTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)óvodafejlesztésiskolafelújításoktatási beruházásKiskunfélegyházaEmberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP)

Hírlevél

Hirdetés