2024.04.19, Péntek
45 ezer ember biztonságát javítja a Colas Alterra Csongrádban
indafoto.hu (Szabó Bálint)

45 ezer ember biztonságát javítja a Colas Alterra Csongrádban

MTI, kozbeszerzes.hu

2017.10.06. 11:54 - Antal Zsófia

Elindultak az Alsó-Tisza és a Hármas-Körös 12 milliárd forintos árvízvédelmi beruházásai: megemelik a töltéseket, és új árvízkapuk is létesülnek.

Hirdetés

Az árvízvédelmi kockázatot csökkentő, 12 milliárd forintos költségvetésű beruházás indult uniós támogatással az Alsó-Tisza mindszenti és a Hármas-Körös torkolati szakaszán - közölte Kozák Péter, a regionális vízügyi igazgatóság vezetője pénteken.

A beruházás kivitelezését még februárban nyerte el a Colas Alterra Zrt. Kozák Péter most elmondta, hogy a fejlesztések a tervek szerint 2019 novemberére fejeződnek be, céljuk az elöntési kockázat és a védekezési költségek csökkentése a térség településein. Elsősorban Baks, Szentes, Apátfalva, Mindszent és Szegvár érintettek, a fejlesztés az itt élő több mint 45 ezer ember biztonságát javítja majd.

A Colas Alterra a kivitelezés során:

  • a Tisza bal partján, Mindszent térségében 5,4 kilométeren 120 centiméterrel megemeli a töltéskoronát a mértékadó árvízi szintnek megfelelően,
  • ezzel párhuzamosan megerősíti a töltéstestet is, a mentett oldalon 1:4, a vízoldalon 1:3 lejtésű rézsűt kialakítva,
  • a védekezési munkálatok megkönnyítése érdekében üzemi utat is épít,
  • a fentiekhez hasonló munkálatokat végez a Hármas-Körös bal partjának torkolati szakaszán 4,3 kilométer hosszúságban is.

Ahogy a februári értesítőből már szintén kiderült, árvízkapu épül a Dongéri-főcsatorna és a Sámson-Apátfalvai-főcsatorna torkolatánál is. Így a továbbiakban a magas vízszintek idején nem éri árvízi terhelés a csatornák töltéseit. Az igazgatóság 40 mobilszivattyút is vásárol annak érdekében, hogy a térségben összegyűlő belvizet árvizek idején is át tudják emelni a Tiszába.

A projekt része a korábbi árvizek idején megsérült Mindszent I. szivattyútelep és az ahhoz kapcsolódó, a töltést keresztező és jelenleg már árvízi kockázatot jelentő műtárgyak elbontása, valamint a Mindszent II. szivattyútelep felújítása és kapacitásának bővítése is.

Colas Alterra Zrt.Mi épül?árvízvédelemTiszaSzentes

Hírlevél

Hirdetés