2024.04.25, Csütörtök
Átadták Tiszapüspöki 45 milliárdos izocukorüzemét
fotók: MTI

Átadták Tiszapüspöki 45 milliárdos izocukorüzemét

mti, magyarepitok.hu

2017.10.30. 12:02 - Hegedűs Gergely

Az évente 530 ezer tonna kapacitású feldolgozó üzem termékei teljes egészében magyar kukoricából készülnek majd.

Hirdetés

Elkészült a Kall Ingredients Kft. mintegy 45 milliárd forintos beruházással épülő gabona-feldolgozó gyára Tiszapüspökiben.

Az üzem 68 hektáron épült fel, az építkezés 582 napig tartott, és ennek során összesen 100 ezer tonna betont és 5200 tonna acélt használtak fel

- derült ki a magyar tulajdonú cég ügyvezetőjének az átadón tartott beszédéből. Zahola-Pollák Vanda úgy fogalmazott, büszke arra, hogy a gyárat a magyar szakértelem hozta létre.


A legmagasabb minőségű alkohol, izocukor, étolaj készül az üzemben

Az évente 530 ezer tonna feldolgozására képes üzem Európa egyik legnagyobb termelőkapacitású gabonafeldolgozója lett. A beruházó már korábban megkezdte az ellátásához szükséges kukorica felvásárlását.

A termékek magyar alapanyagból készülnek majd. A beruházó projektcég honlapja szerint az alapanyag kizárólagos beszállítója a magyar termelők felvásárló partnere, a TRIGO Kft. Az új gyár stabil, hosszú távú keresletet biztosít a kukorica és a biomassza számára.

fotó: MTI

A zöldmezős beruházásban épülő üzem a felvásárolt GMO-mentes kukoricából élelmiszeripari alapanyagokat, ezen belül is a legmagasabb minőségű alkoholt, izocukrot, étolajat állít majd elő. Jelentős lesz az állattenyésztési célokra gyártott takarmányalapanyag-termelés is.


A rendszerváltás óta ez a legnagyobb projekt az ágazatban

Az átadón Orbán Viktor ipartörténeti jelentőségűnek nevezte az fejlesztést, amely szerinte egy új kezdetet jelöl az élelmiszeriparban, hiszen a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb élelmiszeripari beruházása valósult meg a Szolnok közelében fekvő településen. A miniszterelnök beszédében azt is megköszönte a Kall Ingredients Kft.-nek, hogy "egy ilyen remek eseménnyel ünnepelhetjük az uniós cukorkvóta kimúlását". Arra is emlékeztetett, a rendszerváltás idején még meglévő 12 cukorgyárunkból egyetlen maradt, ennek oka szerinte a rendszerváltás, a cukorkvóta, illetve az volt, hogy egyik gyár sem maradt magyar kézben.

A kormányfő kijelentette, ma Magyarországon gyárakat építő gazdaságpolitika működik. "Január 1. óta a mostanival együtt 29 üzemet adtak át, ami mutatja, Magyarország végre kezdi összeszedni magát" - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette, az elmúlt 10 hónapban megvalósult hazai és külföldi beruházások mértéke meghaladta a 450 milliárd forintot, amelyhez a kormány 40 milliárd forint támogatást nyújtott. Az új létesítmények révén pedig az elmúlt 10 hónapban 4606 munkahely jött létre. "Magyarország legnagyobb ereje a világszínvonalon teljesítő munkásaiban van" - hangsúlyozta a miniszterelnök.


Éves szinten 55 milliárd forintot hoz az új üzem

A kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű projektet a kormány 9,2 milliárd forinttal támogatta. Az átadón kiosztott sajtóközleményből az is kiderült, az üzem indulásakor 0,2 százalékkal növeli a magyar GDP-t, a gyár várható éves árbevétele 55 milliárd forint lesz. Az üzemben csaknem 500 munkahely létesül, és további 750 embert foglalkoztatnak majd közvetetten, az igénybevett szolgáltatások által.

Mi épül?Tiszapüspöki

Hírlevél

Hirdetés