2024.04.20, Szombat
Jövő őszre óriási átalakuláson megy át Békéscsaba
A Széchenyi liget (panoramio.com)

Jövő őszre óriási átalakuláson megy át Békéscsaba

magyarepitok.hu

2017.10.31. 13:18 - Antal Zsófia

Gőzerővel folytatódik a belvárosi rehabilitáció, és már az is kiderült, kik kivitelezhetik a kolbász tematikájú élménypark új épületeit.

Hirdetés

Indulnak Békéscsabán az idén januárban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) bejelentett fejlesztések: számos projekt esetében már megvannak a (nagyrészt helyi) kivitelezők. Ezek közül az egyik legizgalmasabb a kolbász tematikájú CsabaPark továbbfejlesztése, melyről nemrégiben részletesen is beszámoltunk. A közbeszerzési értesítőben azóta megjelent két ehhez kapcsolódó eredménytájékoztató is:

  • A 375 négyzetméteres Körte sori fogadóépületet nettó 122,7 millió forintból a békéscsabai Nagy Akantusz Kft. valósítja meg.
  • A 655 négyzetméteres látogatóközpont megépítése a szintén békéscsabai "Kopp" Export-Import Kft. feladata nettó 169 millió forintból.

Mindkét új létesítmény kivitelezésének befejezési véghatárideje 2018. október 20. A parkhoz tartozó telek területe egyébként 194 ezer négyzetméter, melyen a már meglévő rendezvénycsarnok és kolbászudvari épületek 3188 négyzetmétert foglalnak el.

A CsabaPark már meglévő kolbászudvara (kép: csabapark.com)

Fejlődik az egészségügyi alapellátás is: megújul és bővül az Erzsébethelyi (Jaminai) városrészben található, Kolozsvári utca 37. szám alatti orvosi rendelő épülete. A 285 millió forintos projekt során a rendelő felújítása mellett az ingatlanon már meglevő, ahhoz csatlakozó volt bérlakások bevonásával bővítik a létesítményt, a lakások átalakítása, felújítása és a kapcsolódó udvarrész rekonstrukciója segítségével. Mindezt a helyi Bólem Építőipari Kft. kivitelezi jövő év áprilisának végéig.

Az Élővíz csatorna (kép: panormio.com)

Hangsúlyos eleme a TOP fejlesztéseknek a belvárosi rehabilitáció harmadik üteme. Az ehhez tartozó Munkácsy-negyed programban négy fejlesztés kivitelezésének indulásáról számoltak be a közbeszerzési értesítőben az elmúlt héten. Mind a négy elem befejezésének határideje 2018. szeptember 20.

  • A Gőzmalom tér, az Aradi Vértanúk liget és a Beliczey kert köztér funkciójának rehabilitációját – a fent említett orvosi rendelőhöz hasonlóan – a Bólem fogja elvégezni nettó 266,8 millió forintból. A Kórház utca, a volt malom, a Gyulai út, a Derkovits sor és a Kiss Ernő utca által határolt területén megvalósuló projektben a növényállomány fejlesztése mellett élő kapcsolatot alakítanak ki az Élővíz csatorna vízfelületével. A téren új burkolatokat, lépcsőket, út- és parkoló felületeket alakítanak ki, emellett elválasztás nélküli gyalog- és kétirányú kerékpárút, valamint autóbuszöböl is készül.
  • A békéscsabai Galéria Invest Ingatlanértékesítési, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. dolgozik majd az Élővíz csatorna belvárosi szakaszának fejlesztésén, mely egy több mint tízezer négyzetméteren megvalósuló kisebb, 75 millió forintos feladat. A projekt során pihenőhellyé alakul a Szobor sétány és az Élővíz csatorna. A csatorna partján rekreációs csónakkikötő és stég készül a megközelítést biztosító gyalogos felületekkel, lépcsővel együtt. A sétányon megtörténik a növényfelületek felújítása és gyalogos zóna alakul ki.
  • Közösségi térré alakul a Széchenyi liget is, mely a Kórház utca, a Munkácsy Hotel, a sportpályák, a temetők és az Élővíz csatorna által határolt területet jelenti. Itt 290,7 millió forintból egy budapesti vállalat, a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. kivitelez. A ligetben rekreációs és aktív pihenőterek, új növényfelületek, tanösvények jönnek létre, a városi közlekedési kapcsolat felületeinek felújítása mellett. A Széchenyi liget fejlesztésének számos érdekessége van, készül például egy „Kneip” mezítlábas ösvény természetes burkolatokkal, valamint lesz futópálya és senior fitness pálya is. A játszótéren Munkácsy tematikus fejlesztést és egy esőbeálló elhelyezését tervezik.
A Hunyadi tér (fotó: mapio.net)
  • Négyezer négyzetméteres felületen forgalomtechnikai fejlesztést hajtanak végre a Hunyadi téren. Megújul az aszfalt burkolatú út nyomvonal korrekcióval, új, út melletti parkolóhelyek és járdafelületek alakulnak ki. Rekonstruálják a zöldfelületeket és a csapadékvíz elvezető rendszert, valamint korszerűsítik a közvilágítást is. Mindez 86,6 millió forintból a békési IP Tender Kft. feladata.
közlekedésfejlesztésMi épül?építőipari cégeklátogatóközpontTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)BékéscsabaközparkSade-Magyarország Mélyépítő Kft.Kopp Export-Import Kft.

Hírlevél

Hirdetés