2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

15 milliárdos beruházással fordul a megújuló energia felé Békéscsaba
hirado.hu

15 milliárdos beruházással fordul a megújuló energia felé Békéscsaba

mti

2017.11.10. 10:19 - Szabó Ákos

Naperőműveket építenek, geotermikus kutat fúrnak és elektromos buszrendszert is bevezetnek a megyeszékhelyen.

Hirdetés

Energetikai fejlesztési program indulhat Békéscsabán, a 15 milliárd forint összértékű projektsorozat a Modern Városok Program keretein belül valósul meg – derült ki Szarvas Péter polgármester sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A Békés megyei városban az utóbbi időben több másik beruházást is bejelentettek: nemrég számoltunk be a belváros rehabilitációjának folytatásáról, a CsabaPark rendezvényköpont kibővítéséről és az orvosi szolgáltatások fejlesztéséről a megyeszékhelyen.

 

Napenergiával futó buszok járnak majd a városban

A most sajtónyilvánosságra hozott fejlesztés legnagyobb részét három, összesen 4,2 megawatt összteljesítményű napelempark kialakítása képezi, melyekhez 6 megawattnyi tárolókapacitást is kiépítenek. A napenergiával az áprilisban bejelentett, multifunkcionális sportcentrum és versenyuszoda, valamint röplabda-akadémia világítását oldják meg, melyek szintén a Modern Városok Programban készülnek el.

Ezen felül építenek egy új elektromos buszgarázst is, melyben szintén a az új naperőművek által termelt zöld energiával működtetnek majd nyolc újonnan beszerzett járművet. Az autóbuszok beszerzésére, az új buszgarázs megépítésére, valamint az utastájékoztatási rendszer fejlesztésére 4,1 milliárd forintnyi támogatást kap Békéscsaba.

 

Geotermikus kúttal fűtik az új létesítményeket

A jelenlegi sportcentrum területén, ahol az új multifunkcionális sportközpontot is felépítik, termálvizet hoznak a felszínre egy új kút fúrásával, mellyel geotermikus energiát is termelnek. Az így termelt elektromossággal fűtik majd a városi sportcentrumokat, illetve a rendszert összekapcsolják az Árpád fürdőben korábban kialakított geotermikus állomással is. Így más önkormányzati intézmények is használhatják majd a megtermelt energiát. Erre a fejlesztésre 3,5 milliárd forint áll a Békés megyei város rendelkezésére.

A város közvilágítását is korszerűsítik egy 1,8 milliárd forintos beruházásban: hétezer lámpatestben szerelnek fel LED izzókat, melyekkel jelentős energiamegtakarítást érhetnek el, illetve térfigyelő kamerákat és mozgásérzékelőket is felszerelnek.

 

 

Mi épül?Modern városok programnapenergiaBékéscsabageotermikus energianapelemgeotermális kútfúrás

Hírlevél

Hirdetés