2024.03.28, Csütörtök
Mobilgáttal fejlesztik Csepel árvízvédelmét
fotó: welovebudapest.com

Mobilgáttal fejlesztik Csepel árvízvédelmét

kozbeszerzes.hu

2017.12.02. 08:00 - Antal Zsófia

Több mint 1 milliárd forintból épül ki a másfél kilométer hosszú védelmi rendszer egy kiemelten közcélú beruházásban.

Hirdetés

A KÖTIVIÉP’B Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft. 1 milliárd 43 millió forintos beruházást kivitelez a MAHART-Szabadkikötő Zrt. számára: a Budapesti Szabadkikötő területén betétgerendás mobil árvízvédelmi rendszert épít. Az elmúlt évtized szélsőséges vízjárása miatt a már meglévő infrastruktúra önmagában nem tudja biztosítani a védelmet sem fizikailag, sem a jogszabályokban előírtaknak megfelelően.

Az Integrált Közlekedési Operatív Program (IKOP) által támogatott projektben 1580 méter hosszan épül ki vagyonvédelmi célú védvonal, amely a Szabadkikötő I. számú kereskedelmi medencéje melletti területre biztosít majd védelmet. A kikötő legalacsonyabb szakaszán kerül megépítésre, mellyel közvetlenül a kikötőt és áttételesen a lakosságot is védi, és csökkenti a közösségileg szükséges védekezési munkálatokat, tehát kiemelt közcélú beruházásnak tekinthető.

A beruházás keretében 20 támgerendát is beszereznek, hogy az árvízkor a medencében veszteglő hajókat biztonságos, a partfalat és a mobil árvízvédelmi rendszert sem veszélyeztető módon lehessen lekötni. A kivitelezés alatt várhatóan a munkaterületen is számolni kell az előforduló árvízzel: a védekezési feladatok időtartama a korábbi időjárási körülmények tapasztalatai szerint átlagosan 15-20 naptári nap.

 

A gát elemeit árvízmentes időben raktározni is kell

A beruházáshoz kapcsolódó kisebb projekt, hogy a Szabadkikötő területén létre kell hozni egy csarnoképületet is, a betétgerendás mobil árvízvédelmi rendszer gátelemeinek tárolására. A csak árvízkor felszerelendő acéloszlopokat és alumínium betétpallókat az idő többi részében egy közel 7 méter magas, 635,5 m2 alapterületű raktárban helyezik majd el.

A MAHART ennek kivitelezésére a kecskeméti Horváth Építőmester Zrt.-vel szerződött, 139,6 millió forint értékben. Az épületben a raktározás funkció mellett egy szociális és kiszolgáló blokk is helyet kap majd egy hőközponttal együtt, utóbbi azonban csak a wc-mosdó helyiségek fűthetőségét biztosítja, a raktár egyébként nem fűtendő.

Mi épül?építőipari cégekárvízvédelemCsepelHorváth Építőmester Zrt.Kötiviép'B Kft.

Hírlevél

Hirdetés