2024.04.19, Péntek
15 milliárd forintból fejlődik a magyar onkológia fellegvára
lokal.hu

15 milliárd forintból fejlődik a magyar onkológia fellegvára

MTI

2018.01.30. 14:10 - Antal Zsófia

A meglévő épületek energetikai felújítása után új tömböt emelnek a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel felszerelve.

Hirdetés

Az Országos Onkológiai Intézet az idén több mint 5,5 milliárd forintot, hosszú távon további 10,3 milliárd forintot fordíthat fejlesztésre az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében az elkövetkezendő években – jelentette be Menczer Erzsébet, a Fidesz-KDNP óbudai választókerületi elnöke kedden.

A 10,3 milliárdos fejlesztés eredményeképpen a XII. kerületi intézetben onkodiagnosztikai központ jön létre. Az építési beruházás összege várhatóan 6,6 milliárd forintot, az orvosi eszközpark és az informatika fejlesztésének költsége pedig mintegy 3,7 milliárd forintot tesz ki. A fejlesztés során két épületet elbontanak, és egy 2335 négyzetméter alapterületű új épülettömböt alakítanak ki.

Az új komplexumban a képalkotó diagnosztikában csúcstechnológiát jelentő PET-MR berendezés is helyet kap, amely országos szinten nyújt ellátást a daganatos betegeknek. Emellett ultrahang- és röntgenberendezést, valamint CT-t is beszereznek. Mindez a daganatos betegek gyors, akár egynapos diagnosztizálását is lehetővé teszi majd, és jelentősen csökkenti a betegek várakozási idejét.

 

Teljes energetikai felújítást kapnak az épületek

Az idei források nagy részét egy 5 milliárd forintos európai uniós pályázati összeg teszi ki, melyből hőszigetelik az intézet épületeit, kicserélik a nyílászárókat, valamint gépészeti felújításokat is végezhetnek majd.

Ezen felül az EBP már elfogadott forrásaiból 552 millió forintos keret áll rendelkezésre. 352 millió forintból az intézet lehetőséget kap arra, hogy megtervezze a már említett mintegy 10,3 milliárdos költségvetésből megvalósuló fejlesztését.

A fennmaradó 200 millió forint használható fel az orvosi műszer ellátottság javítására és informatikai fejlesztésekre. Ultrahangkészüléket, metszet szkennert, konzultációs mikroszkópot, indítóasztalt, leletező munkaállomást vásárolhatnak. Emellett az intézmény informatikai ellátottságát is fejlesztik: beszereznek négy úgynevezett Telemedicina adatbázis szervert, amely ahhoz a rendszerhez szükséges, amelynek segítségével az onkológusok video-konferencia keretében konzultálhatnak a daganatos betegek egyéni terápiás tervének kialakításáról.

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója elmondta: az intézet a magyar onkológia szervezési, módszertani, epidemiológiai oktatási, kutatási és gyógyítási központja. Az intézetet Közép-Kelet Európában egyedüliként a legmagasabb szintre akkreditálták.

Mi épül?egészségügyi fejlesztésXII. kerületEgészséges Budapest Program

Hírlevél

Hirdetés