2024.04.24, Szerda
A legtehetségesebb diákoknak épül kollégium Szegeden
maps.google.com

A legtehetségesebb diákoknak épül kollégium Szegeden

MTI

2018.01.22. 11:07 - Antal Zsófia

A Szegedi Tudós Akadémia új létesítménye 2019-től 64 hallgatónak biztosít majd lakhatást egy felújításra kerülő műemléki épületben.

Hirdetés

Az egykori Bartók Béla Művelődési Ház felújításával kollégiumot alakít ki a Szegedi Tudós Akadémia - közölte Varró András, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány elnöke pénteken. A beruházást 1,3 milliárd forintos kormánytámogatás teszi lehetővé. A professzor elmondta, hogy a szegedi belváros egyik meghatározó műemléke a 21. századi igényeknek megfelelően újul meg, helyszínül szolgálva a legtehetségesebb diákok képzésének.

A kollégiumban, amely a tervek szerint 2019 szeptemberében nyílhat meg, az egyetemi hallgatók minden héten a világ legkiválóbb egyetemeinek kutatóitól, Nobel-díjas tudósoktól tanulhatnak majd.

Hajós Tibor, a felújítás terveit készítő építész elmondta, az eredetileg iparkamarai székháznak készült épületet a pincétől a tetőig átalakítják a műemléki értékeket megőrizve. A pinceszinten éttermet, fitnesztermet, mosóhelyiséget, kerékpártárolót alakítanak ki. A magasföldszinten az irodák mellett két „Nobel-díjas apartman" kap helyet szemináriumi szobákkal. A felsőbb szinteken a dísztermet leszámítva kollégiumi szobákat alakítanak ki, ahova összesen 64 hallgató költözhet majd be.

 

110 gimnáziumból választják ki a program résztvevőit

Az alapítvány öt éve, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeket követően indította el egyedülálló tehetséggondozó programját. A kezdeményezés célja, hogy a legkiválóbb diákok felkutatásával és képzésével megteremtse a lehetőségét, hogy újra Nobel-díjas kutatója legyen a városnak.

Hegyi Péter, az alapítvány programigazgatója kifejtette, az akadémia 110 gimnáziummal áll kapcsolatban, az ott tanulók közül választja ki a legtehetségesebb diákokat. A fiatalok a Szegedi Tudományegyetemre kerülve a tehetségüknek és képességüknek megfelelő képzést kapnak, majd a diploma megszerzését követően posztgraduális képzésen válhatnak elismert kutatóvá.

Mi épül?Szegedkollégiumfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés