2024.03.29, Péntek
Évi 75 millió baromfi trágyáját hasznosítja újra egy nyírségi fejlesztés

Évi 75 millió baromfi trágyáját hasznosítja újra egy nyírségi fejlesztés

MTI

2018.01.11. 13:49 - Antal Zsófia

A Baromfi-Coop 2,5 milliárd forintos új üzemére a cég intenzív fejlesztései miatt van szükség, a kapacitása a későbbiekben tovább nőhet, és további melléktermék-feldolgozó építését is tervezik.

Hirdetés

Évente mintegy 60 ezer tonna baromfitrágyát feldolgozó szervesanyag-kezelő központot épít a baromfitenyésztéssel foglalkozó Baromfi-Coop Kft. - jelentette be Bárány László, a Master Good cégcsoport tulajdonosa, a társaság ügyvezető igazgatója csütörtökön. A kapacitás a későbbiekben évi 100 ezer tonnára bővíthető. A központot a Széchenyi 2020 program keretében, 1,63 milliárd forintos hazai és uniós támogatással építik meg, összesen 2,52 milliárd forintból.

Az új üzem Nyírjákó külterületén, a cég tulajdonában lévő fermentációs üzem mellett, zöldmezős beruházás keretében épül meg. A jelenlegi legkorszerűbb műszaki és biotechnológiai géprendszert telepítik majd bele, s körülbelül 75 millió csirke- és tyúkállomány éves baromfitrágya-termelését fogja kezelni. A beruházással mintegy 15 új munkahely jön létre a Baromfi-Coop Kft. telephelyein.

A projektnek további elemei is vannak: a kutatási és diagnosztikai laboratórium és műszerpark létesítése a projektbe konzorciumi tagként bevont Debreceni Egyetemen, valamint a Baromfi-Coop nyírkércsi központjában valósul meg. A gépi és technológiai rendszerek fejlesztését egy másik partner, a Multimix Kft. végzi részben saját telephelyén, részben a zöldmezős beruházás helyszínén, a kis- és középparcellás, nagyüzemi tápanyag-felhasználási kísérleteket pedig a Timac AGRO Hungária Kft., valamint a Debreceni Egyetem kísérleti tangazdasága végzi több helyszínen.

 

A környezet kímélése a legfőbb szempont

Az ügyvezető-tulajdonos ismertette, hogy a kutatás-fejlesztési projekt során olyan környezetkímélő eljárást, illetve gépesítést alkalmaznak, amely ipari méretekben teszi lehetővé a mélyalmos baromfi istálló trágyák feldolgozását és sterilizációját, az így kapott fermentátumot (trágya pelletet) pedig szerves tápanyagként értékesítik és újra a talajba juttatják.

Bárány László megjegyezte, a cégcsoportnak jelenleg is van egy kisebb fermentáló telepe, ez azonban a tenyésztésből kikerülő szervestrágya-mennyiség egyharmadát tudja csak feldolgozni. A beruházásra az intenzív fejlesztések miatt van szükség, a Master Good ugyanis 2020-ig húsz új baromfitelepet szeretne felépíteni - tette hozzá. A tervek szerint az új üzem mellett egy, a vágóhidakról kikerülő melléktermékeket hasznosító feldolgozó üzemet is felépít jövőre a cégcsoport.

Mi épül?üzemépítészöldmezős beruházásNyírjákó

Hírlevél

Hirdetés