Visszanyeri eredeti varázsát a városligeti Rondó
ligetbudapest.org

Visszanyeri eredeti varázsát a városligeti Rondó

MTI

2018.01.22. 10:40

Az egykor kocsikázásra, sétálásra létrehozott terület ismét a Városliget egyik meghatározó elemévé válhat.

Hirdetés

Visszanyeri eredeti funkcióját a Liget Budapest Projekt részeként a Városliget egykori kapuja, a Rondó - közölte a Városliget Zrt. pénteken. A Liget megújítását célzó tájépítészeti pályázaton győztes Garten Stúdió tervei alapján hamarosan jelentősen bővül és minőségében is újjászületik a Városliget zöldfelülete, ezzel együtt újul meg a Rondó is. Bár a parkrész eredetileg a Városliget egyik meghatározó eleme volt, és szerkezetében pedig egyik legjobban megőrzött történeti eleme a parknak, napjainkra elveszítette egykori szerepét.

Az átfogó rendezésnek köszönhetően a parkrész a sétát, pihenést fogja szolgálni, megújulnak a zöld szigetekkel körülvett köríves utak, a most hiányos kettős fasor újra teljes lesz. A megújult Rondó egyúttal hangulatos közösségi térként is funkcionál majd, nagyobb hangsúlyt kapva a Liget Dózsa György úti részén: ezt a területet fogja majd körül a Néprajzi Múzeum új épülete.

 

A Rondót legalább négyszer alakították át megépítése óta

A Városliget megálmodója, Nebbien Henrik a park egykori főbejáratának tengelyében helyezte el a Városliget egyetlen geometrikus elemét, a Rondót. A Rondó - amely Nebbien Henrik tervleírásában Circus vagy Cirque néven szerepelt - egy korzó volt, ahol a parkban tartózkodók egykoron sétálni, lovagolni, kocsizni tudtak. A 80 méter sugarú gyepes teret utak vették körül, amelyet fasorok és cserjecsoportok szegélyeztek. Legkívül oszlopos termetű nyárfák, majd alacsony cserjék, azon belül pedig cserjékkel kísért lombos fák sora állt. Az eredeti tervben a tervező kilenc félköríves „beharapásban" padokat helyezett el.

Nebbien eredeti terve (ligetbudapest.org)

Az 1880-as évek elején a Rondót átalakították. Az addig nyílt gyepes parkrész közepét a Városligeti fasor tengelyének folytatásában áttörték egy sétánnyal, amelyre merőlegesen még két sétányt terveztek. Továbbá intenzíven fenntartott virágágyakkal, majd szökőkúttal alakított kertrésszé fejlesztették, így ezek a szerkezeti megoldások teljes mértékben átalakították egykori funkcióját, térszerkezetét, látványát. A Rondó így sétánnyá és pihenőhellyé alakult át.

A 20. század közepén felállított Sztálin-szobor és a kialakított tér következtében a Rondó szerkezete jelentősen megváltozott. Kivágták az idős fákat, megcsonkították az úthálózatot és az ebből a területből elvett szakaszon állt a szobor talapzata.

A Sztálin-szobor (ligetbudapest.org)

A Budapesti Nemzetközi Vásár ideje alatt a parkrész szinte felismerhetetlen állapotba került, az utakat és kiültetéseket felszámolták, gyepes tér alakult ki, a Rondót határoló fasorok pedig a környező fatelepítésektől elvesztették karakterüket. A parkrész a közelmúltban is változott, 2006-ban az 56-os emlékmű került ide.

Liget Budapest ProjektVárosligetközpark