2024.03.29, Péntek
Győri alumíniumöntöde épített duális képzési központot
Illusztráció - careers.nemak.com

Győri alumíniumöntöde épített duális képzési központot

mti, magyarepitok.hu

2018.02.26. 13:15 - Hegedűs Gergely

A Nemak új központjában tíz szakmát oktatnak majd, többek közt fémalkatrészgyártást, szerszámkészítést, fémmegmunkálást és karbantartást.

Hirdetés

Hétfőn Győrben átadták a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. 420 millió forintból megvalósult duális képzési központját. A mexikói Nemak leányvállalatnál a duális képzés keretében összesen 10 szakmát oktatnak, a járműipari fémalkatrészgyártón túl elsősorban szerszámkészítő, fémmegmunkáló és karbantartási technikusi mesterségeket.


A cégek tudják megmondani, mire van szüksége a piacnak

A projektet a kormány 180 millió forinttal támogatta. Az átadón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett, a kormány, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve 2011-ben kezdte el a magyar szakképzési rendszer átalakítását. „Az egyik cél, hogy a felsőfokú képzés is igazodjon a magyar gazdaság szükségleteihez” – fogalmazott a tárcavezető. „A másik, hogy még több vállalat vegyen részt a duális képzésben, mert ők tudják megmondani, milyen képzésekre van szüksége a piacnak.” Hozzátette, a vállalati tanműhelyek hosszú távon is biztosíthatják a vállalkozások számára a munkaerő utánpótlását, ami versenyelőnyt ad a mai gazdasági környezetben.


A mexikói multi 11 éve van jelen Györben

Az 1993-ban alapított győri alumíniumöntöde honlapja szerint benzin és dízel motorokhoz gyárt hengerfejeket a világ legnagyobb autógyárai számára. Megrendelői, a GM-Opel, Renault, Audi és BMW számára 3 kontinensre szállítja termékeit, évente közel 3 millió darabot értékesítve.

A Nemakot 1979-ben alapították Mexikóban, a 20 ezer alkalmazottal és 4,6 milliárd dolláros árbevétellel bíró multi 2007-ben vásárolta meg győri telephelyét.

GyőrMi épül?szakemberképzésautóiparüzemépítésduális képzés

Hírlevél

Hirdetés