2024.04.18, Csütörtök
Szerkezetkész a múzeumi műtárgyak hétszintes fellegvára
fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Szerkezetkész a múzeumi műtárgyak hétszintes fellegvára

magyarepitok.hu

2018.02.23. 15:12 - Antal Zsófia

A Strabag még idén átadja a három nagy múzeum gyűjteményét befogadó, közel 30 ezer négyzetméteres restaurálási központot.

Hirdetés

Elérte legmagasabb pontját a Liget Budapest Projekt keretében épülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) főépülete, ahol pénteken bokrétaünnepséget tartottak. A Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. 2016-ban kezdte meg a kivitelezését a XIII. kerületben, a Szabolcs utcai egykori kórház területén, s még ebben az évben elkészülnek a munkával. A bokrétaünnepségen részt vett Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Baán László, a Liget Budapest Projekt főigazgatója és Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója is.

Az összesen 29.460 négyzetméteres, barnamezős beruházásban létrejövő főépületben világszínvonalú műtárgyraktárak és restaurátor-műhelyek jönnek létre. A tervezett központ a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint háromszázötvenezer műtárgya megőrzésének és tudományos feldolgozásának biztosít kiemelkedő minőségű infrastruktúrát. A 20 milliárd forintos beruházás tehát ezen nemzeti gyűjtemények sok évtizedes férőhelyproblémáira jelent hosszú távú megoldást.

 

Összhangba kerülnek a régi és az új épületek

A teljes komplexum – melynek a főépületen kívül a többi elemét is a Strabag kivitelezi - összesen öt épületből áll majd. A Narmer Építészeti Stúdió tervei alapján készülő fejlesztés a régi és új épületek összhangjára törekszik. Az új épület tagoltságával és anyaghasználatával illeszkedik a 19. századi, kisebb volumenű kórházi pavilon-épületekhez, egyszerű szerkezetével, klasszikus arányaival pedig az időtlenség karakterét idézi.

A felszín alatt négy, felette pedig három szintből álló főépület mellett kiszolgáló funkciókat lát el az újonnan épülő mélygarázs és az épületegyüttes legkisebb eleme, a felújítással létrejövő kertészház. Az egykori izraelita kórház felvételi épületének, majd imaházának rekonstruált épületében kap majd helyet az 1010 négyzetméteres látogatóközpont, ahol az örökségvédelmi szempontok figyelembevételével történő rekonstrukció során többek között konferenciatermet, kiállítótermet és éttermet alakítanak ki.

Az OMRRK látványterve - a képre kattintva galéria nyílik!

Szintén felújítással jön majd létre a 3020 négyzetméteres Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) is, ahol XXI. századi színvonalon felszerelt irodák mellett könyv- és iratarchívum is segíti majd a kutatók munkáját. A KEMKI a tervek szerint az egyik legjelentősebb közép-európai művészettörténeti dokumentációs központtá válik, amelynek alapját a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint egy évszázad alatt szisztematikusan gyűjtött archív dokumentációs anyag szolgáltatja. Ez az anyag kiegészült az Artpool Művészetkutató Központ és az egykori Képző- és Iparművészeti Lektorátus anyagával, így mintegy másfélmillió dokumentum lesz elérhető a kutatók számára. Az öt épület körül egy 13 ezer négyzetméteres park is létrejön, mely nyitvatartási időben szabadon látogatható lesz.

Galéria

StrabagMi épül?Liget Budapest Projektmúzeum

Hírlevél

Hirdetés