2024.03.28, Csütörtök
35 milliárd forintból indult autóipari nagyberuházás Székesfehérváron
origo.hu

35 milliárd forintból indult autóipari nagyberuházás Székesfehérváron

mti

2018.03.07. 08:22 - Szabó Ákos

Az Arconic-Köfém 17 ezer négyzetméteres új üzemcsarnoka várhatóan 2019-ben készül el.

Hirdetés

Mintegy 17 ezer négyzetméteres gyártócsarnokkal bővíti székesfehérvári üzembázisát az amerikai tulajdonú Arconic-Köfém Kft – derült ki a projekt hétfői alapkő-letételi ünnepségén. A 35 milliárd forint értékű beruházás során egy keréktermékgyárat adnak át, melyben több mint 200 dolgozónak nyújtanak majd álláslehetőséget. A fejlesztést az állam egy 8,3 milliárd forintos adókedvezménnyel támogatta.

 

A nemzetgazdaság meghatározó szereplője építkezik

A beruházásnak köszönhetően félmillióval nő az Arconic-nál legyártott alkatrészek darabszáma, a munkálatokkal a tervek szerint 2019-ben készülnek el. A korábban Alcoa néven ismert vállalat 1993 óta van jelen hazánkban és Székesfehérváron. A cég Magyarországon összesen több mint 2200 főt alkalmaz, és több iparágban is rendkívül fontos szerepet játszik.

 

Charles Blankenship, az Arconicvezérigazgatója, David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elhelyezik az időkapszulát (mti)

Az amerikai cég a repülőgép- és a járműipar világszinten piacvezető beszállítója, gazdasági teljesítménye pedig meghatározó az egész magyar nemzetgazdaság számára – mondta el a sajtótájékoztatón Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: 2022-ig a keréktermék piacon 70 százalékos keresletnövekedés várható, így a fehérvári gyár kapacitásnövelése 100 millió dollárnyi bevételnövekedést hozhat.

 

Mi épül?Székesfehérvárautóiparüzemépítésüzemfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés