2024.03.28, Csütörtök
Hét színház újul meg egy hatalmas rekonstrukciós programban
Csokonai Nemzeti Színház (kulter.hu)

Hét színház újul meg egy hatalmas rekonstrukciós programban

magyarepitok.hu

2018.03.27. 09:38 - Szabó Ákos

Öt vidéki és két fővárosi színházat fejlesztenek összesen 43 milliárd forintból: Kaposvár, Debrecen, Veszprém, Győr és Szolnok színháza is megújul, a fővárosi Nemzeti Színházra és a Thalia Színházra pedig 3 milliárd forintot fordítanak.

Hirdetés

Hét színházat újítanak fel és alakítanak át az elkövetkező években – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) hétfői sajtóközleményéből. Több mint 40 milliárd forintnyi állami támogatás jut öt vidéki színházra és mintegy 3 milliárd forintból korszerűsítik Budapest két kulturális intézményét.

Kaposváron a több mint százéves múltú Csiky Gergely Színház rekonstrukcióján dolgozik a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Magyar Építő Zrt. összesen 9 milliárd forintból. A fejlesztés során a színház hasznos alapterülete a jelenlegi 5764-ről közel 10 ezer négyzetméterre nő. A munkálatok folyamatosan zajlanak, a felújított épületet a jövő év őszére adják át a tervek szerint.

 

A Csiky Gergely Színház (magyarepitok.hu)

Debrecenben 6,35 milliárd forint jut a 150 éves Csokonai Nemzeti Színház rekonstrukciójára. Az intézmény 2019 tavaszán zár majd be és 2020 őszére várhatóan el is készülnek a munkálatokkal.

 

A Csokonai Nemzeti Színáz (varosom.hu)

Szintén 2020-ra készül el a veszprémi Petőfi Színház műemléképületének eredeti tervek szerint megvalósuló rekonstrukciója is. A projektről a múlt héten számoltunk be részletesen, a beruházás költsége mintegy 10 milliárd forint lesz.

 

A veszprémi Petőfi Színház (szinhaz.org)

Az 1977-ben épült Győri Nemzeti Színház kialakítása óta nem esett át teljes körű felújításon, ezt orvosolja majd az a hamarosan induló fejlesztés, melyre tervpályázatot írtak ki. A 20 milliárd forintos projekt a Modern Városok Programban valósul meg, nem csupán a színház épülete újul meg, hanem kialakítanak egy sétálóutcát is és új burkolatot kapnak a színház körül fekvő közterületek.

 

A Győri Nemzeti Színház (orszagalbum.hu)

A szolnoki Szigligeti Színház felújítását is tervbe vette a kormány: 250 millió forintotból már el is készíttették az engedélyes és kiviteli terveket. A beruházás további forrásigényéről és szakmai programjáról várhatóan a közeljövőben fognak dönteni.

A szolnoki Szigligeti Színház (jegymester.hu)

A fővárosban a legutoljára 1998-ban rekonstruált Thália Színházban és a Nemzeti Színház 2002-ben átadott ikonikus épületének felszereltségét fejlesztik. A Tháliában mintegy 1,3 milliárd forintból végeznek el komplex munkálatokat, melynek során a Mikroszínpad a Thália Színház teljes értékű játszóhelyévé, korszerű technikával felszerelt, akadálymentesített, 150 fős nézőterű színházteremmé válhat.

A Thalia Színház (ittlakunk.hu)

A Nemzeti Színház pedig összesen 2 milliárd forintból kap színpadtechnikai korszerűsítést, melyre a tavalyi év végén különítette el a forrásokat az állam.

 

A Nemzeti Színház Budapesten (wikipedia.org)
GyőrMi épül?SzolnokKaposvárDebrecenVeszprémszínházfelújításBudapest

Hírlevél

Hirdetés