2024.04.20, Szombat
Olajfúrótoronyból átalakított kilátótornyot adtak át Nagykanizsán
MTI

Olajfúrótoronyból átalakított kilátótornyot adtak át Nagykanizsán

MTI

2018.03.22. 09:24 - Antal Zsófia

A Csónakázó-tó mellett álló látványosság a Dunántúl legmagasabb kilátója, szerkezete csaknem 100 tonnát nyom.

Hirdetés

Felavatták a Dunántúl legmagasabb kilátótornyát a nagykanizsai Csónakázó-tónál, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter részvételével. A kilátótornyot tíz évvel korábban lezárták, a közelmúltban azonban teljesen felújításra került.

Az első látogatók várakoznak a kilátótoronynál (fotó: MTI)

A Zalaerdő Zrt. beruházásában a kivitelező Pesti Építő és Faipari Zrt. egy olajfúrótoronyból alakította ki a fémből és üvegből készült, két kilátószinttel rendelkező építményt. Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta: 1971-ben állították fel a leselejtezett olajfúrótornyot, amit 125 millió forintos beruházással újítottak fel, ehhez a Földművelésügyi Minisztérium 88 milliót adott.

A kilátótorony szerkezete közel 100 tonna, teljes magassága 48 méter. Az alsó kilátószint 28 méteren, a felső 43 méter magasan van, a 230 lépcsőfok megmászása után egyszerre ötvenen tartózkodhatnak rajta. A zalai kőolajbányászatnak is emléket állító létesítményt éjszaka LED-sorokkal és reflektorokkal világítják meg, elektronikai védelmi rendszerrel és intelligens beléptetőkapuval is felszerelték - mondta a Zalaerdő vezérigazgatója.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (b2), mellette Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője (b), Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója (j2) és Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára átvágja a nemzeti színű szalagot a kilátótorony átadóünnepségén. A háttérben Lubics Szilvia hosszútávfutó, ultramaratonista, a Spartathlon és az Ultrabalaton ultratávú futóversenyek többszörös győztese (b). (fotó: MTI)

 

A Csónakázó-tó környékén újabb fejlesztések várhatók

Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője a Csónakázó-tónál felavatott kilátót a város és környéke modernkori történelmének egyik legfőbb szimbólumaként írta le. A kivételes természeti környezet mellett az olajbányászati múltat is megjeleníti, de mutatja Nagykanizsa és a térség, Murafölde megújulását is.

A képviselő ismertette továbbá, hogy a Csónakázó-tó környéke újabb fejlesztésekkel bővül, a közelmúltban épült kerékpáros központ, tornapálya és extrém mountain-bike versenypálya mellett szabadidőpark létesül, illetve a tavat körbeölelő futó- és kerékpárutat építenek.

Mi épül?NagykanizsaturizmuskilátókPesti Építő Zrt.

Hírlevél

Hirdetés