2024.04.19, Péntek
Garázsból indult, mára 18 milliárdos halfeldolgozó bővít Balatonbogláron
fotó: Rizalit Plan Kft.

Garázsból indult, mára 18 milliárdos halfeldolgozó bővít Balatonbogláron

magyarepitok.hu

2018.05.11. 08:31 - Hegedűs Gergely

A magyar tulajdonú Halker az év végére már közel félezer embert foglalkoztat, az új üzemét vizenyős területen kell kiviteleznie a Profi Generálnak.

Hirdetés

A Közbeszerzési Hatóság nyilvános adatai szerint nettó 483 millió forintos (bruttó 613 millió forintos) beruházást hajt végre a Halker Kft. balatonboglári halfeldolgozó üzemében. A bővítés kivitelezője a budapesti Profi Generál Kft. lesz.


Komoly kihívások a kivitelezésnél

A hirdetményből kiderül, a fejlesztést külső útburkolati munkák vezetik fel, az új épület szerkezete festett acélból készül, a falak hűtőházi PIR szendvicspanelekből.

Az üzembe automatikus mosórendszer épül be a készételgyártó gépek fertőtlenítésére, valamint komplex hűtéstechnológia.

A telepen nem áll rendelkezésre a szükséges elektromos kapacitás, ezért új trafóállomást és vezetéket kell kiépíteni.

Az építkezés a Balatonboglár és Fonyód közötti vizenyős rész szélén feltöltött telken valósul meg, emiatt 6 méter mély kútalapokra kell építkezni. A munkát nehezíti, hogy a terület zúzottkővel van feltöltve, ami várhatóan komoly víztelenítési problémákat okoz majd. A fejlesztések szükségessé teszik a meglévő üzem néhány napos leállását, valamint ideiglenes utak és ideiglenes bejárat kialakítását.


Nemrég zárult le egy másik jelentős beruházásuk

Az 1990-ben alapított Halker Kft. családi vállalkozásként egy garázsból indult, mára meghatározó méretű, fő tevékenységében élelmiszer-nagykereskedelmet végző cég. A magyar tulajdonban lévő társaság Balatonbogláron, Veszprémben, majd később Szombathelyen hozott létre telephelyeket. A boglári halfeldolgozó üzem 2005-ben, uniós támogatással jött létre.

A cég idén március végén adott át egy másik beruházást: 1,4 milliárd forintból épített laboratóriumot a Magyar Tudományos Akadémiával és a Seqomics Kft. kutató céggel közös konzorciumban. A beruházásban új logisztikai bázis is épült, amivel az eddigi 5200 raklaphelyes kapacitásuk 1500-zal bővült.

Halker folyamatosan bővülve tavaly 16,5 milliárd forintos árbevételig jutott, idén már 18 milliárdot terveznek. A dolgozói létszám 2015 óta több mint 50 százalékkal emelkedett, 2018 február végén 459 volt, várhatóan év végéig újabb 31 munkavállalóval bővül.

Mi épül?építőipari cégekélelmiszeriparFonyódBalatonboglárProfi Generál Kft.

Hírlevél

Hirdetés