2024.04.18, Csütörtök
Új csomópontot kap az M35-ösön a debreceni BMW-gyár
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Új csomópontot kap az M35-ösön a debreceni BMW-gyár

mti

2018.10.13. 10:02 - Hegedűs Gergely

Az egymilliárd euróból épülő üzem elérhetőségét az odavezető út négysávosítása és egy konténerterminál is segíti majd.

Hirdetés

Aláírták a BMW debreceni gyárának 12,3 milliárd forintos támogatásáról szóló megállapodást a német vállalat és a magyar kormány képviselői. Ahogy az a július végi bejelentéskor is kiderült, az egymilliárd euróból felépülő üzem 150 ezer autó összeszerelésére lesz alkalmas. A gyárban hagyományos és elektromos autókat is előállítanak majd.


Új hálózatok is segítik a beruházást

Szijjártó Péter külügyminiszter a mostani aláírási ceremónián bejelentette, a kormány döntése értelmében a leendő BMW autógyár telephelyéhez közel új csomópontot alakítanak ki az M35-ös autópályán. A gyár elérhetőségét további fejlesztések segítik:

  • kétszer kétsávosra bővítik az odavezető összekötő utat,
  • konténerterminált építenek villamosított vasúti összeköttetéssel,
  • valamint új telekommunikációs és gázhálózatot alakítanak ki.    

Bár a sajtóban több találgatás is megjelent a gyár pontos helyéről, a BMW egyelőre nem közölte hivatalosan a helyszínt, csak azt, hogy egy 400 hektáros területről van szó Debrecen mellett.


Debrecenben találták meg, amit kerestek

A ceremónián Oliver Zipse, a BMW csoport igazgatótanácsának tagja elmondta, 2019-ben kezdik meg a terepmunkákat. A környezeti infrastruktúra kialakítása után kezdődik az építkezés, majd a gépek, robotok telepítése.  

Oliver Zipse arra is kitért, több mint 160 európai helyszínt vizsgáltak meg mielőtt "Debrecenben megtalálták, amit keresnek". Szavaiból kiderült, tavaly a BMW 2,4 millió gépkocsit értékesített, ebből 1,1 milliót Európában. Ezzel támasztotta alá, miért bővítik a kontinensen a gyártókapacitást.

Az aláírás sajtóeseményén Szíjjártó Péter külügyminiszter azt is bejelentette, hogy a külgazdasági és külügyi tárca és az innovációs tárca a közeljövőben közösen terjeszt be versenyképességi csomagot a kormánynak.

 

Mi épül?útépítésDebrecenautóiparM35-ös autópálya

Hírlevél

Hirdetés