2024.04.20, Szombat
Európa legjobb középületének választották az épülő Néprajzi Múzeumot
Látványtervek: ligetbudapest.hu

Európa legjobb középületének választották az épülő Néprajzi Múzeumot

mti, magyarepitok.hu

2018.12.03. 14:04 - Hegedűs Gergely

Az ingatlanszakma egyik legrangosabb díja azt jelenti, hogy a világ legjobbjának járó díjra is jelölték az épületet.

Hirdetés

Európa legjobb középületének díját kapta az új Néprajzi Múzeum az International Property Awards versenyén. Az épület a nemzeti szinten győztes projektek között bizonyult Európa legjobbjának.

A 25 éves International Property Awards az ingatlanszakma egyik legrangosabb elismerése, amelyet nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítél oda tíz különböző kategóriában. A testület

  • a projekttervezést,
  • a minőséget,
  • az innovációt,
  • az egyediséget
  • és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget

vizsgálja.   

Az elismeréseket hétfőn este Londonban adják át a kategóriák győzteseinek. A Néprajzi Múzeumot a kontinens legkiválóbbjaként a világ tíz régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a világ legjobbjának járó díjra is.
 

Kiállítási és közösségi tér a parkoló heyén

A Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló épületet a magyar Napur Architect építésziroda tervezte a Városliget szélére. Az Ötvenhatosok terén, az egykori parkoló helyén jön létre. Az új épület tervrajzán 250 mérnök dolgozott, Ferencz Marcel vezető tervező irányításával.

Az épületben helyet kap gyerekmúzeum, könyvtár, archívum, konferenciaterem, valamint 2500 négyzetméternyi időszaki és 4500 négyzetméternyi állandó kiállítási tér is. Az épület 60 százaléka a térszint alatt helyezkedik el, a tetejét borító zöldfelület közösségi térként szolgál majd.

A 34 ezer négyzetméteres épületben végleges otthont kap a Néprajzi Múzeum 250 ezer darabos, sokat vándorló gyűjteménye.

A múzeum kivitelezése az egykori parkoló helyén 2017 decemberében kezdődött. Az első ütemet a Market Építő Zrt. és a Bohn Mélyépítő Kft. kivitelezte. Ennek során a munkagödör térelhatárolás és a földmunka, valamint a közműkiváltás készült el. A 22 méter magas és közel 32 ezer négyzetméteres épület felszíni megvalósítására idén áprilisban jelent meg az ajánlati felhívás.

Market Építő Zrt.Mi épül?Liget Budapest ProjektVárosligetnívódíjakNapurBohn Mélyépítő Kft.tervezés

Hírlevél

Hirdetés