2024.04.18, Csütörtök
Kétszáz új parkolóhely épült Győr belvárosában
kisalfold.hu

Kétszáz új parkolóhely épült Győr belvárosában

kisalfold.hu

2018.12.15. 16:43 - Almási Krisztina

A West Hungaria Bau és az Euro Generál kivitelezésében elkészült új parkolóház az autósok, motorkerékpárosok és biciklisek számára is lehetőséget biztosít járműveik tárolására.

Hirdetés

Átadták az 1,6 milliárd forintból felépített Árpád parkolóházat Győrben, amelyet a West Hungária Bau Kft. és az Euro Generál Zrt. valósított meg – számol be a kisalfold.hu. Az épület alapkövét tavaly novemberben tették le, az építkezés kormányzati és uniós forrásokból valósult meg.


1300 négyzetméteres parkolóval tesznek a levegő tisztaságáért

A létesítményben a föld alatt kettő, a föld felett pedig hat szinten lehet parkolni. Az épületben két darab nyolcszemélyes felvonót is kialakítottak.

A volt Petőfi Művelődési Ház helyén épült parkolóházba az Árpád útról és a Teleki utca felől lehet behajtani. Összesen 205 parkolóhelyet alakítottak ki, melyek közül ötöt mozgássérültek igényeinek megfelelően alakítottak ki. Létrehoztak egy csaknem 1300 négyzetméteres zöldtetőt is, összesen 5000 darab növénnyel. A tetőfelület elsősorban környezetvédelmi célokat szolgál, így el lesz zárva a nyilvánosság elől.

A területen motorparkolókat és kerékpár-tárolót is elhelyeztek, valamint a GyőrBike hálózat is kapott az Árpád úton új egy új állomást, hamarosan pedig üzembe helyezik az elektromos töltőállomás-helyeket.


Márciusra átadják a balett-próbatermet

Borkai Zsolt, Győr polgármestere az átadón megemlítette a városban folyt társadalmi vitát a lebontott művelődési házzal kapcsolatban, és megjegyezte, hogy a lakosság többségének érdekét tartották szem előtt, amikor a parkoló funkció mellett döntöttek.

A parkolóház létrehozása nagy jelentőségű a győriek számára, mivel az átlagos parkolóhelyek méretével számolva a ház kapacitása 1100 métert jelentene a felszínen, amire nyilvánvalóan nem lenne hely a belvárosban – mondta el Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője.

A teljes projekt március végén zárul, várhatóan ekkorra adják át a parkolóház balett próbatermét is –tájékoztatott Sági Géza, a házat átadó Győr-Szol Zrt. vezérigazgatója. A balett-terem építéséhez az önkormányzat 186 millió forintos önrészt biztosít.

A gyalogos bejárat az Árpád úti főbejárat mellett működik, valamint itt található a díjfizető automata is. Az elkövetkező hetekben, egészen január 2-ig 100 forintba került majd egy óra parkolás, utána pedig 200 forintra emelkedik majd a díj.


A jövőben újabb parkolóhelyekkel bővül a város

A város tovább tervezi a parkolóhelyek kapacitásbővítését. A Modern Városok Program keretében a kórház mellett is parkolóház építését tervezik, illetve az Adyvárosban található Kuopio is létesítenek majd parkolóhelyeket. A Vásárcsarnok teljes felújításához kapcsolódóan szintén épül egy új parkolóház is.

GyőrWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Mi épül?parkolókEuro Generál

Hírlevél

Hirdetés