2024.03.29, Péntek
A Szabadics szívügyének tekinti a zalakarosi fürdőfejlesztést
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu Drónfelvételek: Szabadics Zrt.

A Szabadics szívügyének tekinti a zalakarosi fürdőfejlesztést

magyarepitok.hu

2019.02.13. 08:23 - Almási Krisztina

Egyedülálló sós medencével már idén nyárra elkészül a Zalakarosi Gyógyfürdő megújult épülete. Lapunknak adott interjújában az építkezés jelenlegi állásáról és a kihívásokról Szabadics Roland, a projekt építésvezetője számolt be.

Hirdetés

A Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. kivitelezésében valósul meg a Zalakarosi Fürdő Gyógycentrumának korszerűsítése, melynek felújítási munkálatai tavaly októberben kezdődtek el. A 642 milliós beruházásban a régi fürdőépületet teljesen átépítik, a hozzá tartozó vizesblokkal együtt. Emellett az épület közvetlen környezet is megújul, kertrendezés, kerítésépítés és térburkolás által.


Elkezdődtek a kertészeti munkálatok is

Az építkezésnél a két kupola üvegezése, a belső szerkezetépítések és a medencegépészeti alapszerelések már befejeződtek. Jelenleg a medencekiegyenlítések és elektromos alapszerelések zajlanak, továbbá folyamatban vannak a vizesblokk vakolási és burkolási munkái, valamint a gépházban az uszodatechnikai szerelések.

 

Szabadics Roland, a fürdőfejlesztés építésvezetője

A déli oldalon egy közműalagutat építenek, ahol a légtechnikai gerincvezetékek helyezkednek majd el, illetve még ezzel párhuzamosan zajlanak a tető külső hőszigetelési munkálatai, illetve a tető belső lezárása, ami egy deszkázattal fog megvalósulni. Jelenleg történnek a közműkiváltások is, és már a kertészeti munkák is elkezdődtek a burkolat bontásával.


Magyarországon egyedülálló sós vizű medence létesül

Az építésvezető kiemelte, hogy az épülő medencében gyógyvíz lesz, ami károsan hat a beépített anyagokra, ezért a medenceburkolás epoxi felhasználásával történik, illetve a meglévő ragasztott fatartókat is egy speciális lazúrral kezelik le. Különleges megoldást igényel az íves kupolaépület, melynek hőszigetelését speciális ívre hajlított hőszigetelő-lemezekkel valósítják meg.

 

A kivitelezés egyedi megoldásai közé tartozik a földben vezetett légtechnika-vezeték is, amely az elszívást és beszívást biztosítja, és a belső levegő cseréjéről gondoskodik majd. Ez a megrendelő speciális kérése volt, ugyanis korábban ezek a légtechnika-vezetékek az épületen belül helyezkedtek el, és a felújítás által ezt szeretnék megszüntetni. A kupolát speciális háromrétegű biztonsági, hőszigetelt, ragasztott üveggel építették be.

Az építésvezető különlegességként nevezte meg, hogy az egyik, mintegy 20 négyzetméteres, kör alakú medencét sós vizű medencévé alakítják át, ami még Magyarországon is egyedülálló.


Különösen fontos a fürdőprojekt a Szabadics számára

A fürdő kivitelezése jelenleg, a téli időszakban is folyamatosan zajlik, ami nagy kihívást jelent, hiszen belül külön le kell fóliázni az egyes munkafolyamatokat, és azokat fűteni kell, hogy tudjunk dolgozni, különben a segédanyagok nem működnek jól – mondta el Szabadics Roland.

 

Hasonló kihívást jelent a megvalósításban az is, hogy a fürdő közben üzemel, tehát az építkezés egy leválasztott munkaterületen zajlik, ezért a bontásokat és az erős zajhatással járó munkák csak bizonyos időszakokban végezhetők. Ahogy a legtöbb építőipari cégnél, nálunk is nehézséget jelent a fellépő munkaerőhiány, ezért igyekszünk a saját dolgozóinkat és a jól bevált alvállalkozókat megbecsülni – tájékoztatott Szabadics Roland.

Az építésvezető azt is kiemelte, hogy különösen nagy szívügyük ez a projekt, hiszen a Szabadics Zrt. székhelye is Zalakarosan található, ezért kiemelten kezelik ezt a beruházást.

Az új létesítmény átadása idén nyáron lesz, várhatóan már júniusban használatba vehetik a megújult fürdőrészt a vendégek.

Galéria

Szabadics Zrt.AktuálisgyógyfürdőkinterjúfürdőfejlesztésZalakaros

Hírlevél

Hirdetés