2024.03.29, Péntek
Kétszázötven fogvatartott részvételével épült fel az új kiskunhalasi börtön
MTI

Kétszázötven fogvatartott részvételével épült fel az új kiskunhalasi börtön

MTI

2019.02.23. 06:00 - Antal Zsófia

Varroda és orvosi rendelő is készült a közel 500 férőhelyes létesítményhez, mely a jövőben újabb büntetés-végrehajtási intézetek mintájául szolgál.

Hirdetés

Átadták az újonnan felépült Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet pénteken. Tóth Tamás, az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elmondta: Kiskunhalason az ország legmodernebb börtöne készült el, a jelenleg létező legfejlettebb biztonságtechnikai rendszerrel. A 472 férőhelyes intézetben minden adott, hogy az ott dolgozók a jogszabályban foglalt kötelezettségeiket jó körülmények között, jó színvonalon végezhessék. Legutóbb 2003-ban, Veszprémben adtak át új börtönt Magyarországon.

A 2001-ig honvédségi laktanyaként, majd később menekültügyi őrzött befogadóközpontként működő kiskunhalasi épületegyüttes jelentős megtakarítással járó külső és belső átalakításában mintegy 250 fogvatartott vett részt. Nagyrészt olyanok, akik

a munkálatok elvégzéséhez szükséges szakképesítést és gyakorlati tapasztalatokat már a börtönben szerezték meg.

fotó: MTI

Így a 2018 őszén kezdődött kivitelezés egy része, a bontás, a kőműves és villanyszerelő munkák, a kertépítés, valamint a börtön felszerelése, a zárkaajtók, a rácsok, a kilátásgátlók, a zárkaszekrények és az ágyak gyártása a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságainál foglalkoztatottak munkájával valósult meg.

A börtön területén - arra törekedve, hogy a lehető legtöbb fogvatartott dolgozhasso:

  • egy szabászatot és varrodát is kialakítottak;
  • megteremtették az elkészült termékek raktározásának feltételeit is: a varrógépek használatának betanítását követően a varrodában többek között börtönöknek és kórházaknak készítenek ágyneműhuzatokat és lepedőket;
  • kialakítottak egy hatágyas, általános belgyógyászati és fogorvosi rendelővel ellátott egészségügyi körletet;
  • az udvari sétálót a már meglévő edzőeszközök köré építették.

 

Öt további börtönt alakítanak ki a kiskunhalasi mintájára

Az új létesítményben a férfi és női elítéltek elhelyezése az európai normáknak is minden tekintetben megfelel, ugyanakkor az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet bővítése és modernizálása tovább folytatódik - mondta Pintér Sándor belügyminiszter. A további öt új intézet építésének előkészületei után már a települések önkormányzataival folynak az egyeztetések. A kiskunhalasi börtön ezekhez szolgál mintául a kivitelezés megvalósításában.

A belügyminiszter kiemelte: a büntetés-végrehajtási intézet új kórházát speciálisan alakítják majd ki. Az teljesen más lesz, mint a tököli, egy kiválóan felszerelt városi kórházban az ellátásra szoruló fogvatartottakat egy új szárnyban helyezik majd el.

Mi épül?Kiskunhalasbörtönépítés

Hírlevél

Hirdetés