2024.04.20, Szombat
Országszerte megújulnak a használaton kívüli falusi épületek
illusztráció

Országszerte megújulnak a használaton kívüli falusi épületek

mti

2019.02.28. 08:41 - Hegedűs Gergely

A Magyar falu program 2019-ben 150 milliárd forint támogatást kap, amelyből 75 milliárd forint pályázati úton lesz elérhető az ötezer főnél kisebb települések számára.

Hirdetés

Az egyházi közösségeknek és a helyi önkormányzatoknak szóló két pályázati kiírással elindult a Magyar falu program. A hírt a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa jelentette be a mintegy 2200 lakosú Perbál plébániáján.

Gyopáros Alpár elmondta, mind az egyházi közösségek, mind az önkormányzatok három-három tevékenységi körhöz kaphatnak támogatást. Az egyházi közösségek 15 millió forintig pályázhatnak

egyházi tulajdonú, de már funkciójukat vesztett ingatlanok felújítására, hogy közösségi tereket hozzanak létre.

Ehhez programok is kellenek amelyek megvalósításához 5 millió forintot lehet elnyerni, további 3 millió forintot pedig olyan világi személy - 12 hónapon át tartó - alkalmazásához, aki a programokat szervezi. A három célterületre összesen 23 millió forintot nyerhet el egy egyházi közösség; a kormány a költségvetésben 7 milliárd forintot különített el erre a célra.

Gyopáros Alpár elmondta, az egyházi közösségeknél a történelmi keresztény egyházak a kedvezményezettek, miután a katolikusok, reformátusok és az evangélikusok számottevően vannak jelen a magyar falvakban.


Több mint félezer közösségi tér jöhet létre

Az önkormányzati közösségi terek megújítására, újjáélesztésére további 6 milliárd forint áll rendelkezésre, s ez összességében 13 milliárd forintot jelent ebben az évben a célok megvalósítására. Számítások szerint 500-600 közösségi tér jöhet így létre - közölte a kormánybiztos.   

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a párhuzamosságokat szeretnék kizárni a településeken, ezért - tekintettel a nagyszámú, üresen álló egyházi ingatlanra - előnyben részesítik az egyházi pályázókat, így az önkormányzatok vezetői számára fontos lehet az egyeztetés az egyházi közösségekkel. Gyopáros Alpár kiemelte: a pályázatokkal kapcsolatos hivatalos és hiteles információk a kormány honlapján érhetők el.   


Összesen 18 célterületet támogatnak

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára kifejtette, Magyarország úgy egységes, hogy "nemcsak a határon túli magyarok vagy a városokban élők fontosak számunkra, hanem a vidéken, kistelepüléseken élők is." Megjegyezte azt is, hogy a felmérések szerint a magyar emberek több mint 80 százaléka a kereszténységet értéknek tartja, a kormánynak ezért segítenie kell a plébánosok, lelkészek munkáját.

A Magyar falu program 2019-ben 150 milliárd forint támogatást kap, amelyből 75 milliárd forint pályázati úton lesz elérhető az ötezer főnél kisebb települések számára. A közszolgáltatások színvonalának emelését és a falusi életminőség javítását 18 támogatott célterület fogja át: 16-nak az önkormányzatok, kettőnek pedig az egyházak a kedvezményezettjei.

Pályázatokközösségi épületekMagyar falu program

Hírlevél

Hirdetés