2024.03.28, Csütörtök
Befejezik a közel 140 éves kisvasút felújítását
vonatmagazin.hu

Befejezik a közel 140 éves kisvasút felújítását

MTI

2019.03.25. 11:15 - Almási Krisztina

A projekt során megújul több mint 7 kilométernyi pályaszakasz, amellyel a teljes használatban lévő vonal újjászületik.

Hirdetés

Teljesen megújul a debreceni Zsuzsi Erdei Vasút 771 millió forintos állami támogatásból. A beruházás során rekonstruálnak egy 7 kilométeres pályaszakaszt, valamint felújítják a Zsuzsi vonat gőzmozdonyát és két dízelmozdonyát is.

Korábban, 2012-ben már megújult a 17 kilométeres pálya 10 kilométeres szakasza és néhány vasúti kocsi mintegy 400 millió forintból. A Zsuzsi kisvasút vasúttörténeti és helyi közlekedéstörténeti emlék, amelynek fenntartásához és működtetéséhez évi 50 millió forinttal járul hozzá az önkormányzat – mondta el a sajtótájékoztatón Papp László, a város polgármestere.

A munkaterületet már átadták, a projekt során pedig felújítanak:

  • egy 7,3 kilométeres pályaszakaszt,
  • 16 kitérőt,
  • 9 átjárót,
  • valamint 2 vasúti megállót.


Október végéig nem közlekednek a vonatok

A Zsuzsi Erdei Vasút Magyarország legrégebbi keskeny nyomtávolságú vasútja. Eredetileg a Debrecenhez tartozó Gúth erdeiben kitermelt fa szállítására épült. A vonal első szakaszát még 1882-ben nyitották meg, és kezdetben két gőzmozdony üzemelt rajta.

Egyik egy fatüzelésű gőzmozdony volt, amely a Zsuzsi nevet kapta, és ennek nevét viseli ma is a kisvasút. 1923-ig csak teherszállítás volt a vonalon, ekkor engedélyezték a korlátozott közforgalmat, majd 1925-től rendszeressé vált a személyszállítás is.

Az aktív használat időszakában a kisvasút 49 kilométer hosszú pályán Debrecentől Nyírbéltekig közlekedett, amely a faszállítás mellett a környező településeken és a debreceni tanyavilágban élők számára közlekedési eszközt is jelentett.

A rekonstrukciós munkák miatt március 18. és október 31. között nem közlekednek a menetrend szerinti vonatok, és különvonatokat sem indítanak ebben az időszakban.

közlekedésfejlesztésMi épül?vasútfejlesztésDebrecenerdei kisvasutak

Hírlevél

Hirdetés