2024.04.19, Péntek
Szocreál hotel törmelékéből születik újjá a hegyvidéki szecessziós villa
Fotó: Szekeres Máté/Index

Szocreál hotel törmelékéből születik újjá a hegyvidéki szecessziós villa

magyarepitok.hu, normafapark.hu

2019.04.10. 11:08 - Hegedűs Gergely

A projektben látogató- és információs központként jön létre a Normafa Kapuja.

Hirdetés

Megjelent a fővárosi Hegyvidéket érintő átfogó fejlesztés egyik közbeszerzésének eredménye. A hirdetmény szerint a nyertes Archibona Kft. nettó 2,67 milliárd forintos értéken összesen négy projektet fog kivitelezni. Közülük három a XII. kerületi Eötvös úton létrejövő Normafa kapujához kapcsolódik, a negyedik pedig a közelben levő Béla király úti, nyolctantermes általános iskola fejlesztését zárja le. 

A korábbi sajtóhírek szerint a Normafa Kapuja egy látogató- és információs központként jön létre az Eötvös út 48–50. szám alatt.

A projektben egyrészt felújítják a területen található, helyi védettséget élvező szecessziós nyaralóvillát, mellette pedig egy új, tájba illő kiszolgálóépületet hoznak létre.

A munkák során kiemelt szempont, hogy a villa megőrizze korhű arculatát.


Egy új és egy régi épület alkotja majd a központot

A megújult villa a tervek szerint 

  • információs központnak,
  • a környék múltját és természeti értékeit bemutató interaktív kiállítótérnek,
  • továbbá kávézónak
  • és az üzemeltetéshez kapcsolódó irodáknak

biztosít majd helyet. A másik épületben pedig a látogatók által igényelt különféle szolgáltatóegységek és az egyéb üzemi funkciók jelennek meg. A most lezárt közbeszerzésből az derül ki, hogy az Archibona Kft. a Normafa Kapujánál a második és negyedik ütemet, valamint a földmunkákat kivitelezi.

A főváros egyik leglátogatottab pihenő övezetének számító Normafa átfogó felújítást kap, az ezt szolgáló 2016-os kormányhatározatról ebben a cikkben írtunk. A fejlesztések keretében a korábban szintén a Normafán található Hotel Olimpia elhanyagolt épületét elbontották. A hotel helyén park létesül, valamint a hegygerinc forgalommentesítése érdekében kiépítik az Eötvös út új szakaszát. Érdekesség, hogy a régi hotelből keletkezett felaprított törmeléket a villa felújításánál és az Eötvös út új nyomvonalra helyezésénél használják fel.

műemlékfelújításMi épül?Archibona Kft.BudapestNormafaHegyvidék

Hírlevél

Hirdetés