2024.04.18, Csütörtök
Elkezdődött a Balatoni Bringakör felújítása
infogyor.hu

Elkezdődött a Balatoni Bringakör felújítása

MTI

2019.05.25. 07:33 - Almási Krisztina

A Strabag által megvalósított projekt első szakaszában egy 14 települést érintő, 42 kilométer hosszú fejlesztés veszi kezdetét.

Hirdetés

A Balatonalmádi-Balatonlelle közötti szakasszal elkezdődött a Balatoni Bringakör közel 17 milliárd forintos felújítása a Strabag Általános Építő Kft. kivitelezésében. A beruházást több évnyi előkészület előzte meg, és a tervek szerint 2021 tavaszáig tart majd a megvalósítás.

A Balatonalmádi és Balatonlelle közötti 42 kilométer hosszú, 14 települést érintő szakasz nettó 670 millió forintba kerül. A munkát június közepétől augusztus végéig szüneteltetik, hogy ne zavarják a nyári szezont. A kormány 2011-ben döntött a Balatoni Bringakör felújításáról, amely a legforgalmasabb kerékpárút az országban.

A bicikliút forgalmát hét digitális kerékpárszámláló méri majd, amelyekből öt idén év végére el is készül.

Cseresnyés Péter, államtitkár a projekt részeként zajló, siófoki útfelújításnál tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyarok utazásaik során 22 százalékban biciklivel közlekednek, ezért fontos a kerékpárút-hálózat fejlesztése.

Magyarország jelenleg 9100 kilométernyi kerékpárúttal rendelkezik, és mintegy 200 milliárd forint értékű hazai és uniós forrás áll rendelkezésre, hogy további 2100 kilométer bicikliút épüljön.


Budapest-Balaton kerékpárút is készül

Más jelentős turisztikai beruházások is érintik az üdülőrégiót. A Magyar Kerékpáros Szövetség vezetésével, 1,2 milliárd forint uniós támogatással 800 kilométer túraútvonalat jelölnek ki a térségben, és három nagy szolgáltatóközpont létesül Balatonfüreden, Keszthelyen és Balatonföldváron 2020 őszéig.

A bringakörhöz kapcsolódó térségi kerékpáros fejlesztésekből már elkészült a kerékpárút a szántódi révtől Szántódpusztáig, amit a Kereki várig folytatnának. A következő években megépül a Siófok-Ságvár kerékpárút meghosszabbítása is Somig.

Idén kezdődik a fővárost és a régiót – Etyek, Székesfehérvár és a Velencei-tó érintésével – összekötő 10 milliárd forintos kerékpárút építése is.

Mi épül?StrabagBalatonkerékpárútBalatonlelleBalatonalmádiBudapest

Hírlevél

Hirdetés