2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Közép-Európa legnagyobb naperőműve épül Kaposváron
Illusztráció (goodwillconsulting.hu)

Közép-Európa legnagyobb naperőműve épül Kaposváron

MTI

2019.06.18. 07:55 - Almási Krisztina

A 200 hektáron megépülő beruházás egy 50 ezer fős város villamosenergia-igényét lesz képes kielégíteni.

Hirdetés

Lerakták a China National Machinery Import&Export (CMC) kínai nagyvállalat 100 megawatt teljesítményű naperőművének alapkövét Kaposváron. A 32 milliárd forintos beruházás várhatóan idén decemberre készül el.

A 100 megawattos kaposvári naperőmű 200 hektáron épül meg, és képes lesz kielégíteni egy 50 ezer fős város villamosenergia-igényét. Magyarországnak tavaly 700 megawatt beépített naperőmű-kapacitása volt, ez 2022-re 3000 megawattnál is több lesz, 2030-ra pedig akár a 7000 megawatt is elérhető.


Az ország zöldítését teszi lehetővé a beruházás

Szita Károly, a város polgármestere az alapkőletételen elmondta, hogy a fejlesztés illeszkedik a környezetvédelem iránt elkötelezett Kaposvár zöld város programjába. Ennek lényege, hogy 2030-ra a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjen el megújuló energiával, valamint növelje a környezetbarát technológiák használatát.

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter kifejtette, hogy a kaposvári Közép-Európa legnagyobb naperőműveként épül meg és hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország 2050-re azon államok közé tartozzon, amelyeknek lehetőségük lesz az általuk felhasznált energia karbonsemleges előállítására.

Azt is hozzátette, hogy az erőmű emellett a kiegyensúlyozott, fenntartható magyar energiamix előállítását szolgálja majd és hozzájárul az ország energiabiztonságához is.

 

Időkapszula elhelyezése az alapkőletételi ünnepségen (Forrás: MTI/Lendvai Péter)


További energetikai beruházások érkezhetnek az országba

Az április végén Kínában kötött együttműködési megállapodás alapján a CMC további energetikai és az energia tárolásával, valamint kutatással kapcsolatos beruházást tervez Magyarországon. A vállalat azt tervezi, hogy hazánkban hozza létre regionális központját, ahonnan 16 közép- és kelet-európai országba irányuló fejlesztéseinek előkészületeit irányítja.

Az 1950-ben alakult kínai CMC-nek komoly tapasztalatai vannak az elektromos szektorban. A CMC-t ma a világ 250 legnagyobb vállalata közé sorolják, amelynek 160 országgal van üzleti kapcsolata.

Mi épül?Kaposvárnapenergiavillamosenergiatechnológiainnovációenergetika

Hírlevél

Hirdetés